Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο στόχαστρό τους οι λαοί

Η παγκόσμια κοινότητα κινδυνεύει από την τρομοκρατία. Ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει από τους τρομοκράτες. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακρύς και δύσκολος... Ποιος είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας; Ποιοι κινούν τα νήματά της; Ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης; Από ποιον παγκόσμιο τρομοκράτη κινδυνεύουν οι λαοί; Ενας γεγονός που συνέβη μόλις την προηγούμενη Κυριακή και μετέδωσε το πρακτορείο «Afghan Islamic Press», που εδρεύει στο Πακιστάν, δίνει πολλές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε χωριό στο Αφγανιστάν και σκότωσε 40 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 100... Υπήρχαν πληροφορίες ότι στο συγκεκριμένο χωριό, υπήρχαν μέλη της Αλ - Κάιντα... Οι πληροφορίες, όμως, ήταν λανθασμένες! Τα θύματα ήταν όλοι Αφγανοί πολίτες, που γιόρταζαν σ' ένα γάμο στην περιοχή του Ντεχραουάντ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ουρουζγκάν!!! Σ' ένα μικρό χωριό του Αφγανιστάν, οι άνθρωποι συμμετείχαν σε μια γαμήλια τελετή. Γιόρταζαν, ένα ευχάριστο γεγονός. Μέχρι τη στιγμή που τον ουρανό «έσκισε» μια βόμβα... Η πληροφορία ήταν λαθεμένη. Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, γίνονται και ...λάθη.

Ο κυβερνήτης της αφγανικής επαρχίας Ουρουζγκάν, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, Τζαν Μοχάμαντ, όπου σκοτώθηκαν οι άνθρωποι από τη βόμβα που έριξε αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος, κατηγόρησε τους «πληροφοριοδότες» ότι έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες στις αμερικανικές δυνάμεις. Τόλμησε, μάλιστα, να ψελλίσει: «Ζητούμε σθεναρά από τις αφγανικές και τις αμερικανικές αρχές να απομακρύνουν τους κατασκόπους τους, που έδωσαν λανθασμένη πληροφορία στις αμερικανικές δυνάμεις».

Στην Ουάσιγκτον, οι επιτελείς του Πενταγώνου, από την πλευρά τους, παραδέχτηκαν ότι έκαναν μια επιχείρηση κατά του δικτύου Αλ Κάιντα στην περιοχή την Κυριακή και τη Δευτέρα. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι υπεύθυνο για την τραγωδία μπορεί να είναι ένα αεροσκάφος AC-130, το οποίο, όμως, ανταπέδωσε όταν δέχτηκε εχθρικά πυρά. Βέβαια, δεν έδωσαν, όπως συνηθίζουν, καμία εξήγηση για το λάθος τους. Στη Γιουγκοσλαβία, πριν μερικά χρόνια, δήλωναν κυνικά - κάτι που αναμένεται να κάνουν και τώρα άλλωστε - ότι και τα «έξυπνα» όπλα δεν είναι πάντα εύστοχα... Πάντως, για το τυπικό της υπόθεσης, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες (τέτοια αξία δίνουν στο γεγονός) και επτά Αφγανοί αξιωματούχοι έφθασαν την προηγούμενη Τετάρτη στο Κακρακάι, το απομονωμένο χωριό νοτίως της επαρχίας Ουρουζγκάν, για να «διαλευκάνουν» την όλη υπόθεση...

Είναι σίγουρο ότι έστω και μερικώς τα ερωτήματα απαντήθηκαν. Η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, η βαρβαρότητα και η κτηνωδία τους, δεν έχουν τέλος. Στο στόχαστρό τους είναι οι λαοί. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που επικαλείται ο Πρόεδρος Μπους, αλλά και οι περισσότεροι ηγέτες του πλανήτη, στο βάθος έχει μόνον έναν αποδέκτη, τους λαούς.


Π. Θεοδωρόπουλος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ