Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παρουσίασε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Συμπεριλαμβάνει πρόβλεψη για επενδύσεις 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε μέχρι το 2050 να παράγεται 100% «καθαρή» Ενέργεια με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Πατ Σάναχαν σχεδιάζει να μην προτείνει την τιμωρία υψηλόβαθμων αξιωματικών για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών αξιωματικών που έπεσαν θύματα ενέδρας τζιχαντιστών στον Νίγηρα πριν από ενάμιση χρόνο, παρά τις προτροπές μελών του Κογκρέσου και πρώην αξιωματούχων που ζητούν την τιμωρία υψηλόβαθμων αξιωματικών που είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό της μοιραίας στρατιωτικής επιχείρησης.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Συνελήφθη χτες στην Καλιφόρνια με τις κατηγορίες εγκλημάτων, όπως οι βιασμοί παιδιών, η παραγωγή παιδικής πορνογραφίας και η διακίνηση προσώπων, ο 50χρονος Αμερικανός Νάασον Χοακίν Γκαρσία, που είναι αρχηγός της «εκκλησίας» «La Luz del Mundo» («Το φως του κόσμου») με έδρα το Μεξικό και έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστούς παγκοσμίως.

ΡΩΜΗ.-- Την άμεση μεταφορά στην Ευρώπη περίπου 6.000 προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες πρότειναν χτες στελέχη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στη Ρώμη. Τόνισαν πως οι έγκλειστοι στους καταυλισμούς υποσιτίζονται και υποφέρουν από διάφορες ασθένειες και ζουν σε ακατάλληλους χώρους, όπως παλιά σχολεία, υπόστεγα και κτίρια δίχως παράθυρα.

ΣΟΦΙΑ.-- Περίπου 300 κάτοικοι του χωριού Τουτρτακάντσι της βορειοανατολικής Βουλγαρίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας υπερχείλισης φραγμάτων.

ΚΑΪΡΟ.-- Τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου Σινά, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 αστυνομικών.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο Μοχάμεντ Τάουφικ αλ Σάγιρ, που εργάζεται ως δημοσιογράφος σε φιλοκυβερνητικό συριακό σταθμό, συνελήφθη χτες από Κούρδους ενόπλους που ελέγχουν το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε ότι ενεπλάκη στην αρχή της βδομάδας σε συγκρούσεις με το στρατό της Μοζαμβίκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου εξελίσσεται από το 2017 επίθεση τζιχαντιστών. Η κυβέρνηση και ο στρατός της Μοζαμβίκης, που γενικά αποφεύγουν να ανακοινώνουν τις επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν διέψευσαν ούτε επιβεβαίωσαν τις συγκρούσεις.

ΣΟΦΙΑ.-- Η ιδιωτική κινεζική «δεξαμενή σκέψης» RimPac, με έδρα τη Σαγκάη, πραγματοποίησε στη Βουλγαρία συνέδριο με τίτλο «Κίνα και Βαλκάνια: Ο δρόμος προς τα εμπρός». Πολλοί ανέφεραν ότι είναι η πρώτη τέτοια (ιδιωτική) κινεζική διοργάνωση σε χώρα της ΕΕ.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ανάλυση στο κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιμένουν μόνο στη μονομερή εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων μας» και προειδοποίησε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν επανέλθει με κάτι καινούργιο «πριν είναι πολύ αργά», η κοινή δήλωση που υπογράφτηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας θα γίνει «απλά μια λευκή κόλλα χαρτί». Ανέφερε ακόμα ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδείξουν φρόνηση και να αλλάξουν την τρέχουσα μέθοδο υπολογισμού τους για να απαντήσουν στο αίτημά μας το συντομότερο δυνατόν... Υπάρχει και ένα όριο στην υπομονή μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ