Κυριακή 6 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ναότο Καν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο 63χρονος νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που εξελέγη προχτές με μεγάλη πλειοψηφία από την Κάτω Βουλή, προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας που ήρθε στην εξουσία χειραγωγώντας και παραμυθιάζοντας το λαό ότι θα εφαρμόσει μια φιλολαϊκή και φιλειρηνική πολιτική, σε αντίθεση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ο δικομματισμός με την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου λειτουργεί μια χαρά και στην Ιαπωνία.

Ο Καν συμφωνεί απόλυτα με τη μετεγκατάσταση των αμερικάνικων βάσεων εντός της νήσου Οκινάουα (την οποία προεκλογικά υποτίθεται καταδίκαζαν μαζί με τον Χοτογιάμα...). Στηρίζει τη διμερή στρατιωτική συμφωνία του 2006 στρατηγικής αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία. Θεωρεί «ζωτικής σημασίας» και «ακρογωνιαίο λίθο» τις σχέσεις του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και φυσικά βλέπει (όπως είπε προχτές μετά την εκλογή του) σαν «πρόβλημα» την περίπτωση της ΛΔ Κορέας θεωρώντας τη μοναδική υπαίτιο για την τρέχουσα κρίση στην περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας.

Επιπλέον, ο Καν, όπως πριν οκτώ μήνες και ο Χοτογιάμα, υποσχέθηκε «αναζωογόνηση» της οικονομίας, «επανίδρυση του έθνους», αντιμετώπιση του υποπληθωρισμού και του μεγάλου εσωτερικού χρέους της χώρας... Επίσης είναι φανερό ότι θα επιδιώξει υπερψήφιση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Ιούλη, για να εφαρμόσει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ο ιαπωνικός λαός όπως και κάθε λαός στον καπιταλιστικό κόσμο, δεν μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες αν δεν απεγκλωβιστεί από τη στρατηγική του κεφαλαίου.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ