Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ :«Επεσαν για τη ζωή (Ηρωες - Μάρτυρες λαϊκών απελευθερωτικών αγώνων. Τόμος έβδομος β')». Οπως όλοι οι τόμοι της έκδοσης αυτής εικονογραφείται με φωτογραφικά ντοκουμέντα αγώνων και φωτογραφίες για τους περισσότερους αγωνιστές που «απαθανατίζει» με βιογραφικά και αγωνιστικά στοιχεία τους. Ο τόμος αρχίζει με ένα τραγούδι που έγραψε ο ΕΠΟΝίτης Κώστας Γιαννόπουλος την τελευταία νύχτα στην απομόνωση των φυλακών Αίγινας, πριν τον πάρουν για εκτέλεση, με τίτλο «Το τελευταίο τραγούδι». Η καταγραφή των ηρωικών θυμάτων του μοναρχοφασισμού και αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού αρχίζει από τις 2 του Γενάρη του 1947.

-- Μουσείο Μπενάκη: «Εικόνες με την υπογραφή "Χειρ Αγγέλου" (Η τεχνική ενός Κρητικού ζωγράφου του 15ου αιώνα)». (Η έκδοση αποτελεί «καρπό» διεπιστημονικής συνεργασίας των εργαστηρίων συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη και του Βυζαντινού - Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας, του Διαγνωστικού Κέντρου Εργων Τέχνης «Ορμύλια» και του Εργαστηρίου Φυσικών και Ραδιοχημικών Τεχνικών του Τμήματος Συντήρησης Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής εικόνων στο εργαστήριο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου του 15ου αιώνα, Αγγέλου, ενός από τους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής του, τα έργα του οποίου «σφράγισαν» την αναγεννησιακή Κρητική Τέχνη. Η μελέτη τεκμηριώνεται και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό).

-- «University Stoudio Press»: Σουλτάνα - Μαρία Βαλαμιώτη «Η αρχαιοβοτανική έρευνα της διατροφής στην προϊστορική Ελλάδα» (μελέτη για τη φυτική προέλευση της διατροφής των προϊστορικών κατοίκων της Ελλάδας, βάσει των φυτών που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στους οικισμούς της νεολιθικής εποχής του Χαλκού). Σ. Θ. Χαραλαμπίδης «Σύμβαση από το κενό (Μια φιλοσοφική προσέγγιση των οργανικών και πνευματικών λειτουργιών της όγδοης κοινοπραξίας)» (μελέτη σχετικά με τους μηχανισμούς της ψυχοσωματικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Περιλαμβάνεται επιστημονικό γλωσσάριο και βιβλιογραφία).

-- Βερέτα (Μεσολογγίου 3, 10681 Αθήνα, 210-3305139): Κωνσταντίνος Μαντάς «Οψεις του θεσμού της δουλείας στους διαλογισμούς του Δίωνα Χρυσοστόμου» (μελέτη για τις απόψεις περί δουλείας του σοφιστή Δίωνα Χρυσοστόμου, από την Προύσσα, 40-120 μ.Χ.).

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Καρόλου Δάρβιν «Βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινός παιδίου (υπό Σπ. Μηλιαράκη)» (επανέκδοση, με την ευκαιρία του φετινού «Ετους Δαρβίνου», του πρώτου μεταφρασμένου στα ελληνικά κειμένου του Δαρβίνου, με τίτλο «Βιογραφικόν σχεδίασμα μικρού τινός παιδίου», από τον Σπυρίδωνα Μηλιαράκη, το 1877, που δημοσιεύθηκε στην «Εστία». Την έκδοση προλογίζει ο Κώστας Κριμπάς).

-- Κώστας Κυριέρης: «Εβδομήντα εφτά καταγραφές» (αισθαντικά ποιήματα και λίγα ποιητικής διάθεσης πεζά, εμπνευσμένα από εικόνες, αισθήσεις και σκέψεις που αποκόμισε ο ποιητής αντικρίζοντας τη φύση, τοπία και μνημεία, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες. Εκδόσεις «Κώδικας» - Θεσσαλονίκη). «10 φαντασίες για τη Βάκιγκ» (δέκα λυρικά, ποιητικής εμβέλειας πεζογραφήματα, εμπνευσμένα από τη βαβαρέζικη λίμνη Βάκιγκ. Το βιβλίο - στα ισπανικά, γαλλικά, ελληνικά - προλογίζει ο ποιητής Ματθαίος Μουντές. 2η έκδοση).

-- «Αγρα»: Γιάννης Ατζακάς «Θολός βυθός» (βιβλίο βιωματικής μνήμης και μαρτυρίας από τις μετεμφυλιακές βασιλικές «παιδουπόλεις», όπου από οκτώ έως δεκατεσσάρων ετών έζησε ο, ορφανεμένος από τον αντάρτη πατέρα του, συγγραφέας).

-- Καστανιώτης: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου «Τζέντα» (αφήγημα, 2η έκδοση).

-- «Εστία»: Ντανιέλ Αράς «Ιστορίες ζωγραφικής» (μετάφραση Μαρία Μανδακά. Κείμενα για φημισμένους ζωγράφους και έργα του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης).

-- Γαβριηλίδης: «Ο κόσμος των παιδιών (με αφορμή μια φωτογραφία του Νίκου Οικονομόπουλου)» (λεύκωμα φωτογραφιών του Ν. Οικονομόπουλου, κείμενα για τις οποίες έγραψαν μαθητές και μαθήτριες του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου).

-- «Οίστρος» (Σελλασίας 6, 2108816096): Τάκης Σιδέρης «Το δέκατο κύμα» (μικρά αφηγήματα, προλογισμένα από την Ελένη Χωρεάνθη).

-- «Μανδραγόρας»: Μάγδα Χριστοπούλου «Η πρόσοψη του μέλλοντος» (ποιήματα).

-- Ρένα Βασιλά «Πολιτικά» (πολιτικού περιεχομένου ποίηση) και «Ηχοι κοχυλιών» (ποιήματα. Ρένα Βασιλά, Σμύρνης 12 Ν. Φιλαδέλφεια, 2102511139).

-- Ψυχογιός: Ατίκ Ραχίμι «Η πέτρα της υπομονής» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα, μυθιστόρημα).

-- Λιάκας Κώστας «Σαρκασμός» (ποιήματα, εκδόσεις Μαυρίδη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ