Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διασπούν την ενότητα των εργαζομένων

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ στρέφεται απροκάλυπτα κατά των εργαζομένων που απασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συνδικαλιστούν στα σωματεία των δήμων. Εσυρε στα δικαστήρια τους συμβασιούχους στους Δήμους της Λάρισας και τους απαγόρευσε να ψηφίσουν στις εκλογές του Σωματείου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επόμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ενα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας ήταν ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου δεν είναι εργαζόμενοι! Ακόμη, ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με προγράμματα stage στο Δήμο Ελληνικού δεν έχουν το δικαίωμα να γίνουν μέλη του Σωματείου, γιατί τους πληρώνει ο ΟΑΕΔ!

Η στάση της πλειοψηφίας συμβάλλει στη διαίρεση των εργαζομένων προς όφελος των εργοδοτών, που στη δεδομένη περίπτωση είναι οι δημοτικές αρχές του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Προωθεί την αντίληψη όχι μόνο της στενής συντεχνιακής αντίληψης, αλλά ακόμη και διαφορετικότητας και επικίνδυνης αντιπαράθεσης ως προς τα δικαιώματα και την ανάγκη ενιαίας ταξικής συνδικαλιστικής συμμετοχής και εκπροσώπησης εργαζομένων στον ίδιο χώρο και κλάδο. Την αντίληψη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες, σχετικά με τη μορφή εργασιακών σχέσεων, αλλά και συνολικότερα, «κατηγορίες» εργαζομένων δεν έχουν κοινή αιτία. Γεγονός, το οποίο, με τη σειρά του, οδηγεί σε διάσπαση των διεκδικητικών αγώνων, αποσπασματικές κινητοποιήσεις και πλαίσια αιτημάτων ακίνδυνα για την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της, μαζί με την υποδαύλιση ανταγωνισμών. Ετσι, βάλλεται η αποτελεσματικότητα των αγώνων και μπαίνουν εμπόδια στη δημιουργία των απαραίτητων όρων για την αναγκαία, ενιαία, αγωνιστική ταξική δράση και απάντηση των εργαζομένων στην ενιαία εντεινόμενη αντεργατική επίθεση που δέχονται. Και όλ' αυτά τα κάνουν αυτοί, που, τάχατες, κόπτονται για την ενότητα, κατηγορώντας το ΠΑΜΕ για διασπαστική τακτική.

Η πλειοψηφία δρα ενάντια στη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, που είναι πιο ευάλωτοι στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους που επιδιώκουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι εργοδότες μέσα από την προώθηση και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Η στόχευση είναι προφανής: Ακόμα περισσότερα κέρδη για τους εργοδότες και αξιοποίηση των συμβασιούχων σαν «δούρειο ίππο» για το χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας των συμβασιούχων.

Ολα τα παραπάνω έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να οργανώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο πραγματικός της στόχος είναι η ποδηγήτηση των αγωνιστικών διαθέσεων, ο εγκλωβισμός των εργαζομένων σε διαχειριστικές λογικές που δεν απειλούν το σύστημα, η υποταγή στις αντεργατικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ οδηγεί σε ξεκάθαρα συμπεράσματα. Απομένει στους εργαζόμενους να αντιληφθούν ότι αυτές οι πλειοψηφίες έχουν πάρει θέση στο αντίπαλο στα δικά τους συμφέροντα στρατόπεδο. Και πως ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους περνά αντικειμενικά μέσα από την καταδίκη αυτών των δυνάμεων. Μέσα από τη συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, την ενιαία σύγκρουση με την πολιτική, που γεννά, αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματά τους.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ