Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

Την εργοδοσία της επιχείρησης «Νιούσφον» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για τις τρομοκρατικές απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους. Οι απολύσεις, επισημαίνει το Συνδικάτο, εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει η εργοδοσία και πιο κάτω τονίζει ότι «το αίτημα του ΠΑΜΕ και του συνδικάτου μας για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, είναι η απάντηση στη μερική απασχόληση και σε όλες τις ευέλικτες μορφές εργασίας». Καταλήγει καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να γίνουν μέλη του, «να δυναμώσει η συσπείρωση στη γραμμή του αγώνα, ώστε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην εργοδοσία, να πετύχουμε την ανάκληση των απολύσεων, να σπάσουμε το κλίμα της τρομοκρατίας».

ΔΕΗ - ΚΟΖΑΝΗ: Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ακρινής και της Ποντοκώμης στο νομό Κοζάνης, που διεκδικούν μετεγκατάσταση των οικισμών τους, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και προσλήψεις από τη ΔΕΗ ΑΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Οι κάτοικοι της Ακρινής είχαν αποκλείσει τους ταινιόδρομους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (συνεχίζουν και σήμερα την κατάληψη), ενώ οι κάτοικοι της Ποντοκώμης απέκλεισαν τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η ΔΕΗ ΑΕ παραπέμπει σε συνεννόηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία όπως φαίνεται προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να εκτονώσει τις αντιδράσεις. Σε ένταση των κινητοποιήσεων για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και σε αγώνα για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία του λαού, καλεί τον εργαζόμενο λαό η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και με ανακοίνωσή της.

ΕΛΤΑ: Μιας ώρας στάση εργασίας (12.00 μέχρι 13.00) κήρυξε για σήμερα η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών στα πλαίσια των αποφάσεων της UNI Postal για πανευρωπαϊκή στάση εργασίας στα ταχυδρομεία όλης της Ευρώπης, την ίδια μέρα. Πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού που δήθεν δηλώνει την αντίθεσή της στην απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ είναι αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Η «Δημοκρατική Συνεργασία» δήλωσε ότι θα συμμετέχει στη στάση εργασίας, αλλά καταγγέλλει τον εμπαιγμό των εργαζομένων από τις παρατάξεις αυτές.

ΚΟΖΑΝΗ: Με απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Κίκης» στην Κοζάνη διεκδικούν από την εργοδοσία να τους καταβάλει τα χρήματα που τους οφείλει από δεδουλευμένα (4 μήνες) και δώρα. Στην επιχείρηση που κατασκευάζει σόμπες, απασχολούνται περίπου 30 εργαζόμενοι, οι οποίοι μήνες τώρα ζουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, αφού εργάζονται αλλά δεν αμείβονται. Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρες απεργίες και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο. Σήμερα και αύριο προχωρούν σε 48ωρη απεργία, ενώ σχεδιάζουν και κινητοποίηση στο κέντρο της Κοζάνης.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Νέου Ηρακλείου που απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς, το πράσινο και την καθαριότητα. Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους - είναι πάνω από δύο μήνες απλήρωτοι - και διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά.

ΕΚΑ: Συνήλθε προχτές το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τη συγκρότηση προεδρείου. Με βάση το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, η παράταξη της ΔΑΣ, που στις πρόσφατες αρχαιρεσίες αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη με 9 έδρες, κατέλαβε τη θέση του Γραμματέα, εκλέγοντας το Χρήστο Κατσώτη. Νέα πρόεδρος του ΕΚΑ εκλέχτηκε η Σ. Σαλουφάκου από την ΠΑΣΚΕ. Η διαδικασία της συγκρότησης προεδρείου δεν ολοκληρώθηκε, αφού η παράταξη του ΣΥΝ δεν είχε καταφέρει να καταλήξει στην πρότασή της για τη θέση του αντιπροέδρου που της αναλογούσε.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Στις 22 Ιούνη θα καταβληθεί η τρίτη δόση του ΛΑΦΚΑ με τη σύνταξη του μηνός Ιούλη. Επίσης, στις 20 Ιούλη θα καταβληθεί η σύνταξη του μηνός Αυγούστου και το ποσό του επιδόματος αδείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ