Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία κατέληξαν σε γενική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός κοινού μαχητικού αεριωθούμενου, σύμφωνα με πηγή στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καταρτίσουν έναν κατάλογο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για το μελλοντικό αεριωθούμενο, διευκρινίζοντας ποια θα είναι ανοιχτά για να χρησιμοποιηθούν από όλους και ποια θα παραμείνουν σε συγκεκριμένες εταιρείες. Οι εταιρείες «Dassault Aviation», «Airbus» και «Indra» συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την έναρξη της αντικατάστασης των γαλλικών «Rafale» και των γερμανοϊσπανικών «Eurofighters» από το 2040.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νέα πυραυλική επίθεση πραγματοποίησε χτες τα ξημερώματα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε βορειοδυτικές πόλεις της Συρίας, προκαλώντας το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων έξι. Νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επανέναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον θέσεων τζιχαντιστών σε Βόρεια Συρία και Ιράκ, με αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Βασίλισσα Ελισάβετ».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Ενας 54χρονος συνελήφθη την Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο ως ύποπτος για το μαχαίρωμα δύο Αμερικανίδων ασιατικής καταγωγής. To ίδιο 24ωρο ο καταδικασμένος για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αστυνομικός Ντ. Σόβιν, ζήτησε τη διεξαγωγή νέας δίκης, δυο βδομάδες αφότου κρίθηκε ένοχος.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση της Βουλής στη Σκοτία διεξάγονται σήμερα, παράλληλα με τοπικές εκλογές σε Αγγλία και Ουαλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ