Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Σε ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους λεγόμενους «θεσμούς» μίλησε, χτες, σε ραδιοφωνική εκπομπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλος. Οπως είπε, «βλέπω μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα συνέχισης του υπάρχοντος μνημονίου (...) Επειδή θα πρόκειται για υπαναχώρηση από τις βασικές μας θέσεις θα πρέπει να εκφραστεί ο λαός με δημοψήφισμα πριν τα υπογράψουμε (...) Η μάχη που δίνει τώρα ο κ. Τσίπρας είναι τα μέτρα αυτά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα γίνεται». Αυτό που ομολογεί ο Αλ. Μητρόπουλος, είναι ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συναινέσει σε νέα αντιλαϊκά επώδυνα μέτρα για το λαό. Επομένως, οι «κόκκινες γραμμές» που διαφημίζει η κυβέρνηση, καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.

***

Αθελά (;) του, μάλιστα, ο Αλ. Μητρόπουλος παραδέχεται ότι και το δημοψήφισμα που ακούγεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση, υπηρετεί το στόχο να διαλέξει ο λαός το σχοινί με το οποίο θα τον κρεμάσουν. Να γίνει, δηλαδή, συνένοχος στα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος του, υπό την πίεση χοντρών εκβιασμών. Τέτοιων που επαναλήφθηκαν και στο παρελθόν, πριν από κάθε αντιλαϊκό συμβιβασμό με την τρόικα, που γινόταν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Μια πρόγευση αυτών των μέτρων δίνουν οι διαρροές για το ύψος των δημοσιονομικών και των χρηματοδοτικών κενών που θέλει να καλύψει η νέα συγκυβέρνηση. Οπως γράφεται, στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από φορολογικά και άλλα μέτρα, από εκείνα που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, χαρακτήριζε «υφεσιακά». Τώρα, όμως, το «τροπάρι» άλλαξε...

***

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε χτες η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, για τη φύση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία, είπε ότι αυτά δε θα είναι «υφεσιακά». Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η αύξηση της φορολογίας, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι «υφεσιακά» μέτρα, εκείνη έκανε ντρίπλα και απάντησε: «Υφεσιακό μέτρο είναι οι απολύσεις, αν πρόκειται ο ελληνικός λαός να έχει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων, να μικρύνουν οι συντάξεις και οι μισθοί, αυτά είναι τα κεντρικά υφεσιακά στοιχεία. Για μένα αυτά είναι τα κεντρικά υφεσιακά στοιχεία που δεν μπορούμε να τα συνεχίσουμε». Αρα, κάθε άλλο μέτρο, πέρα από τις οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και τις απολύσεις, είναι καλοδεχούμενο από τη νέα συγκυβέρνηση. Και μάλιστα, υπό τον εκβιασμό ότι καλύτερα να συνεχίσει το χρεοκοπημένο λαϊκό νοικοκυριό να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, παρά να γίνουν νέες απολύσεις! Το θράσος τους ξεπερνάει κάθε όριο.

***

Για κερασάκι στην τούρτα, εμφανίστηκε ξανά χτες η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, η οποία, σε μια ακόμα συνέντευξή της, είπε: «Για το θέμα του χρέους, όμως, απαιτείται πολυμέτωπη δράση, όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τις κρατικές δαπάνες για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Δηλαδή, το θέμα δεν είναι «διαχείριση του χρέους ή μεταρρυθμίσεις», όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «διαχείριση του χρέους με αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». Επομένως, όπου κι αν καταλήξει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όπου κι αν κάτσει τελικά η μπίλια, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι επωφελές για το λαό. Απ' αυτή τη σκοπιά χρειάζεται επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα, ταξική οργάνωση και προετοιμασία για μαχητικές κινητοποιήσεις. Για να μη νομιμοποιηθεί ο αντιλαϊκός κατήφορος, αποτέλεσμα των παζαριών της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, με όποιο περιτύλιγμα κι αν προσπαθήσουν να το σερβίρουν.


Π. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ