Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΑΜΠΟΡΟΝ.-- Στις έρευνες βρετανικών μονοπωλίων φυσικού αερίου που αναζητούν την αξιοποίηση υπόγειων κοιτασμάτων στην Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής, με τη μέθοδο της σχιστολιθικής υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), απέδωσαν χτες ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί το σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 βαθμών που έπληξε τη νοτιοαφρικανική χώρα. Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε επιφανειακός, με το εστιακό του βάθος να προσδιορίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έγινε αισθητός, δεν φαίνεται να προκάλεσε καταστροφές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, τον τραυματισμό 17 άλλων και υλικές ζημιές στο 20-80% των κτιρίων 20 χωριών στα περίχωρα της πόλη Μασχάντ του Βορειοανατολικού Ιράν προκάλεσε χτες σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών. Το βάθος της δόνησης προσδιορίστηκε στα 33 χιλιόμετρα. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν βαθιά ρήγματα σε δρόμους και κτίρια, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» μετέδωσε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές έχουν διακοπεί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σώθηκε χάρη στην έγκαιρη χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης ο πιλότος του «F-16» που συνετρίβη χτες κοντά στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Η Παλαιστινιακή Αρχή επικαλούμενη σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ανακοίνωσε χτες πως περικόπτει κατά το 1/3 τις αμοιβές δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομική «ασφυξία» σε χιλιάδες νοικοκυριά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν από τις αρχές της βδομάδας διαδήλωση στο κέντρο του Βελιγραδίου σε βάρος του νεοεκλεγέντος Σέρβου Προέδρου (και απερχόμενου πρωθυπουργού) Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διαβλέποντας, όπως υποστήριξαν, κίνδυνο «απολυταρχικής» άσκησης της εξουσίας εκ μέρους του.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν χτες μετά από επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν. Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 19, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η έκρηξη έγινε κοντά σε στρατιωτικό όχημα, ενώ σύμφωνα με την πακιστανική «Αυγή» την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση των Πακιστανών «Ταλιμπάν» (σ.σ. Tehreek-i-Taliban Pakistan).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ