Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 6/2
  • Η όπερα του Βέρντι «Τροβατόρε» ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, σε διεύθυνση Αντζελο Καβαλάρο και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Ερμηνεύουν: Μάρθα Αράπη, Βαγγέλης Χατζήσιμος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Βικτόρια Μαϊφάτοβα, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά.
  • Η Ελισάβετ Καρατζόλη πραγματοποιεί μια ακόμα εμφάνιση στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210 - 5203.661).
Δευτέρα 7/2
  • Ο «Αέρας», ένα ελπιδοφόρο σχήμα στα σύνορα του έντεχνου με το λαϊκό τραγούδι συμπράττει με τον Παντελή Θαλασσινό, στο «Συρμό», παρουσιάζοντας την πρώτη δισκογραφική δουλιά του «...στη χαρά στην Ατέλειωτη μέρα» και άλλα αγαπημένα τραγούδια.
  • Στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής (8.30μ.μ.) φιλοξενείται συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και του Συνόλου Χάλκινων με έργα Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Μότσαρτ κ.ά., σε διεύθυνση Ι. Ελεφάντη.
  • Ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο (10μ.μ.) το πρώτο διήμερο εμφανίσεών του στο «Another Club» (Ακαδημίας και Κιάφας 13, τηλ. 210 3305.056). Μαζί του οι τραγουδιστές Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Αλέξης Παρχαρίδης και ο Φώντας Τζανίνης (πνευστά).
  • Η Τάνια Τσανακλίδου προσφέρει μαγευτικές μελωδικές διαδρομές, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9μ.μ.), στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου). Μαζί της οι μουσικοί Μανώλης Καραντίνης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Παναγιώτης Τσεβάς.
  • Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας εμφανίζεται σήμερα και αύριο (10μ.μ.), στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5244.661).
Τρίτη 8/2
  • Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου παρουσιάζει έργα Μπέριο, Βασιλειάδη, Σπυροπούλου, Αδάμ κ.ά., στις 8.30μ.μ., στο Ινστιτούτο «Γκαίτε», με σολίστ τους Θ. Κερκέζο, Π. Εβανς και Β. Παπαβασιλείου. Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 9/2
  • Η Δήμητρα Παπίου ξεκινά το μελωδικό «Ραντεβού της Τετάρτης», στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34 - 36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480.000). Ενα λαϊκό ρεσιτάλ, που φέρει τη σφραγίδα του Σταμάτη Κραουνάκη.
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» παρουσιάζουν στη σκηνή του «Συρμού» ένα πρόγραμμα από παλιότερα και καινούρια τραγούδια.
  • Ο Χριστόφορος Σταμπόγλης ερμηνεύει τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Μητρόπουλου). Στη μεγάλη αίθουσα του ΜΜ το ρωσικό Κουαρτέτο Εγχόρδων «Μπροροντίν» παρουσιάζει έργα Μπετόβεν.
Πέμπτη 10/2

Β. Καρόζας - Π. Θαλασσινός, στο «Συρμό»
Β. Καρόζας - Π. Θαλασσινός, στο «Συρμό»

  • Εγκαινιάζεται στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι), η έκθεση ζωγραφικής της Καλλιρρόης Μαρούδα. Διάρκεια μέχρι 27/2.
  • Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» επιμένει... ροκ, κάθε Πέμπτη, στο «Συρμό» και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τρεισήμισι ωρών με ελληνικά και ξένα κομμάτια, απρόσμενες διασκευές και δικά του κομμάτια.
  • Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270.628), ο Γιώργος Μακρής (γκάιντα, τραγούδι) και οι Λευτέρης Κιουρτσόγλου και Αλέξης Νόνης (νταχαρέδες, νταούλια, καχόν και τουμπελέκια) προσφέρουν ένα ταξίδι στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Παρασκευή 11/2
  • Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ανεβαίνουν στη σκηνή του «Συρμού», ενώνοντας κέφι και τραγούδια, σ' ένα πρόγραμμα ψαγμένο, χορευτικό, μελωδικό.
  • Οι «Αγαμοι Θύται» ξεκινούν τις παραστάσεις τους στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241.610).
  • Η Κρίστη Στασινοπούλου εμφανίζεται στη μουσική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, τηλ. 210 5138.067).
Σάββατο 12/2
  • Η Μαρία Φαραντούρη και η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, προσφέρουν μια βραδιά - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Αγαμοι Θύται»
«Αγαμοι Θύται»

Δ. Παπίου
Δ. Παπίου

Εργο της Καλλιρρόης Μαρούδα
Εργο της Καλλιρρόης Μαρούδα
Χώμα, νερό, φωτιά

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον πηλό για να φτιάξουν αντικείμενα στην καθημερινή τους ζωή. Χώμα και νερό, ήλιος και φωτιά, οι βασικές συνιστώσες της φύσης έγιναν τα βασικά συστατικά της κεραμικής. Σήμερα, οι ανάγκες και τα μέσα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δουλεύουν τον πηλό με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά.

Το αφιέρωμα στην παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη που διοργανώνει κάθε Τετάρτη (έως 2/3), το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), περιλαμβάνει δώδεκα συνολικά ταινίες - ντοκιμαντέρ. Επίκεντρο των προβολών αποτελούν οι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες από χώρες όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Δυτική Αφρική, η Αμερική, το Μεξικό και η Ιαπωνία. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν η γοητεία και τα μυστικά της παραδοσιακής κεραμικής. Ηδη, προβλήθηκαν οι ταινίες «Μια αγγειοπλάστης από το Λόμπι (Δ. Αφρική) διηγείται την ιστορία της» και «Μία κληρονομιά γενεών, κεραμικά από ινδιάνες της Αμερικής». Ακολουθούν, «Κεραμική από τη Yoruba: Μία παράδοση από μητέρα σε κόρη», «Γυναίκες αγγειοπλάστες στην Κύπρο» και «Πρωτόγονη κεραμική στο χωριό Gokeyup - Τουρκία» (9/2). «Patamban: ένα χωριό αγγειοπλαστών» (16/2). «Το αγγειοπλαστικό χωριό των Mashiko», «Agoun Mati: Οι τελευταίοι αγγειοπλάστες της Βεγγάλης» και «Αγγειοπλάστες στη δουλειά» (23/2). Στις 2/3 θα προβληθούν: «Αγγεία των πνευμάτων: Κεραμικά και άνθρωποι στο Βόρειο Καμερούν» και «Jatun Molino: Ενα χωριό αγγειοπλαστών στον Αμαζόνιο». Ωρα προβολών: 7μ.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3318.491-5.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ