Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ έκαναν τουλάχιστον 11 προσπάθειες μέσα στην τελευταία διετία για διαπραγματεύσεις με το Ιράν και όλες απορρίφθηκαν από την Τεχεράνη. «Πέρσι η Αμερική ζήτησε άμεσα διαπραγματεύσεις οχτώ φορές και φέτος εμμέσως τρεις φορές, και αυτές δεν έγιναν αποδεκτές στη βάση της αξιοπρέπειας του λαού», διευκρίνισε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε άμεσα αυτές τις δηλώσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διεθνούς έρευνας για να διαλευκανθεί ποιος ευθύνεται για τον φόνο του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη. Παράλληλα, χτες ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος ενός ανώτερου συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του υποδιευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών που κρίθηκαν ύποπτοι για τον σχεδιασμό και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

ΣΟΦΙΑ.-- Η Βουλγαρία δεν θα υπογράψει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών και δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της 10ης Δεκέμβρη στο Μαρόκο, ανακοίνωσε χτες η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Το ίδιο ανακοίνωσε χτες παράλληλα και η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας, καθώς φοβάται ότι θα την εμποδίσει να ελέγχει τα σύνορά της με την Αϊτή.

NΟΥΜΕΑ.-- Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε χτες σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής της Νέας Καληδονίας (υπερπόντιας κτήσης της Γαλλίας) με εστιακό βάθος 10 χλμ., ενώ βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι που δεν ξεπέρασε τα 3 μέτρα. Υπήρξαν αναφορές μόνο για μικρές υλικές ζημιές, ενώ ο κόσμος του νησιού κατέφυγε σε ασφαλή καταφύγια. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή του Ειρηνικού παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Σχέδιο επίτευξης συμφωνίας με στόχο τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα επεξεργάζονται μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ, προσπαθώντας παράλληλα να βρουν τρόπους για να κάμψουν τις ρωσικές αντιστάσεις κατά τη συνεδρίαση του Οργανισμού σήμερα στη Βιέννη. Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν συνομιλίες με εταίρους - μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ για μείωση των διεθνών τιμών «μαύρου χρυσού», προκειμένου να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις και τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 35χρονος Αμερικανός υπαξιωματικός Ικάικα Κανγκ καταδικάστηκε σε 25ετή ποινή κάθειρξης, επειδή κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι αποπειράθηκε να προσφέρει υλική υποστήριξη στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), στο οποίο είχε ορκιστεί πίστη.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Βραζιλιάνοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι γεννήθηκε πέρσι τον Δεκέμβρη υγιές το πρώτο βρέφος από γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας από 45χρονη αποβιώσασα εξαιτίας εγκεφαλικού. Είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια μετά από παρόμοιες απόπειρες σε Τσεχία, Τουρκία και ΗΠΑ. Λεπτομέρειες της επιτυχούς μεταμόσχευσης και εγκυμοσύνης δημοσιεύτηκαν χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» ανακοινώθηκε χτες πως σκότωσαν το Σαββατοκύριακο οκτώ στρατιώτες σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στη βορειοανατολική Νιγηρία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα ξανανοίξουν για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ αποκάλυψε ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, συνεργάστηκε εκτενώς στην έρευνα για τη φερόμενη «συνεργασία» ανάμεσα στη Ρωσία και μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας και νυν απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Σαχάρα, Χορστ Κέλερ, ξεκίνησε χτες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Μαυριτανίας και ηγετικά στελέχη του «Μετώπου Πολισάριο», με στόχο τη διευθέτηση του καθεστώτος της Δυτικής Σαχάρας.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σημαντική ρύπανση στα νερά του ποταμού Βιόσα (Αώος) προκαλεί διαρροή πετρελαίου από εγκαταστάσεις της αλβανικής κρατικής εταιρείας «Albpetrol» κοντά στο χωριό Γκόρισιτ (160 χλμ. νοτίως των Τιράνων).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ