Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Προέδρου Τραμπ και της οικογένειάς του ζήτησε από τη γερμανική τράπεζα Ντόιτσε Μπανκ ο ανεξάρτητος ερευνητής Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα του Μιούλερ έφτασε στην Ντόιτσε Μπανκ πριν λίγες βδομάδες και πως παραδόθηκαν «έγγραφα - κλειδιά».

ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ.-- Τις έντονες αντιδράσεις ιθαγενών Ινδιάνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε χτες η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να διατάξει τη συρρίκνωση κατά 85% των δύο σημαντικών μνημείων φυσικής ομορφιάς, Μπέαρς Ιαρς και Γκραντ Στέρκεϊς Εσκαλάντε, στο νότιο τμήμα της πολιτείας Γιούτα, προωθώντας τα συμφέροντα πετρελαϊκών μονοπωλίων και «επενδυτικών» ομίλων που αναμένεται να επωφεληθούν από αυτήν την εξέλιξη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε χτες «έγκλημα κατά του σερβικού λαού» τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 και δήλωσε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι, όπως ο τότε γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι ανακάλεσε χτες και επίσημα την παραίτησή του, λέγοντας πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης συμφώνησαν «να αποσυνδεθούν από όλες τις συγκρούσεις, τις διενέξεις, τους πολέμους ή τις εσωτερικές υποθέσεις αδελφών αραβικών κρατών προκειμένου να διαφυλάξουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις του Λιβάνου».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίσκεψη στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ πραγματοποίησε χτες ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Χαλίντ ελ Φάλιχ, διαπιστώνοντας «σταθερή βελτίωση» των διμερών σχέσεων και εκφράζοντας την επιθυμία για αύξηση «επενδυτικών σχεδίων» της Σ. Αραβίας στο Ιράκ στους τομείς της Ενέργειας, της μεταποίησης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε στο Πεκίνο τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση του συντονισμού ΗΠΑ - Κίνας. Ο Ομπάμα βρέθηκε στην Κίνα για να μιλήσει σε Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σαγκάη (με το αζημίωτο), με θέμα μια «Παγκόσμια Συμμαχία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ