Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί με χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις 10 Δεκέμβρη στη Βιέννη, στην πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2002, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο σε συνέδριο στο Νέο Δελχί, λίγες μέρες αφότου ο οργανισμός αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Στη συνάντηση του Σαββάτου θα είναι παρόντες οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, και Αζερμπαϊτζάν, Νατίκ Αλίγιεφ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Ντουτέρτε προκαλεί η παραίτηση που υπέβαλε η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Λένι Ρομπρέντο, επικαλούμενη μεγάλες διαφωνίες με τον πρόεδρο της χώρας. Είχε προηγηθεί η απόφαση αποκλεισμού της Ρομπρέντο από τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων. Η πρώην αντιπρόεδρος φέρεται να είχε διαφωνίες με τη γραμμή Ντουτέρτε στην «αντιμετώπιση των ναρκωτικών».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας υπέβαλε ο πρώην χρηματιστής Τζον Κέι, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Οπως ανέφερε στις 12 Δεκέμβρη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος «Εθνικού Κόμματος», ώστε να εκλέξει νέο ηγέτη και πρωθυπουργό ενώ δήλωσε δημόσια ότι θα στηρίξει για αυτήν τη θέση τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και υπουργό Οικονομίας, Μπιλ Ινγλις.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Απεργία πραγματοποίησαν χτες περίπου 5.000 γιατροί που διαμαρτύρονται γιατί δεν τους έχουν δοθεί έως τώρα οι μισθολογικές αυξήσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση προ τριετίας και διεκδικούν βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Σε απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν στο Ναϊρόμπι, η αστυνομία επενέβη, χρησιμοποιώντας εναντίον τους βροχή δακρυγόνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ