Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας θα αυξηθούν φέτος κατά 12,2% και θα φτάσουν τα 131,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αλλαγές στο στρατό θα πρέπει να «καθοδηγούνται από το στόχο της οικοδόμησης ενός ισχυρού στρατού», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

ΑΣΤΑΝΑ.-- 48ωρη επίσκεψη στο Καζακστάν ξεκίνησε χτες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από πολλούς επιχειρηματίες. Η συγκεκριμένη χώρα της κεντρικής Ασίας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου (και προμηθευτής των γαλλικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής), ενώ διαθέτει και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, μαγγανίου, σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα.

ΣΑΝΑΑ.-- Εναν Αμερικανό όμηρο, το φωτορεπόρτερ Λούκ Σόμερς που είχε απαχθεί το Σεπτέμβρη του 2013, απειλεί να εκτελέσει ως τη Δευτέρα η λεγόμενη «Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο» (Aqpa), με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες. Σε αυτό υπάρχει αναφορά για ικανοποίηση αιτημάτων χωρίς να δημοσιοποιείται ποια είναι αυτά. Ωστόσο, οι ΗΠΑ που στηρίζουν το καθεστώς της Υεμένης και πραγματοποιούν συχνά επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσαν ότι ήδη έχει ξεκινήσει «επιχείρηση διάσωσης» για τον όμηρο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δέκα Ινδοί στρατιώτες και τρία ακόμα άτομα σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο στην περιοχή του Κασμίρ. Το τελευταίο δίμηνο έχουν αναζωπυρωθεί και οι συγκρούσεις του ινδικού στρατού με δυνάμεις αυτονομιστών, ενώ αυτή την περίοδο διεξάγονται τοπικές εκλογές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ενα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κένυας συνετρίβη στη νότια Σομαλία. Το Ναϊρόμπι έκανε λόγο για τεχνικά προβλήματα, ενώ οι ισλαμιστές της αλ Σεμπάμπ υποστήριξαν πως το κατέρριψαν με έναν πύραυλο, κάτι που διέψευσε ο στρατός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ