Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Χαρτί και καλαμάρι ό,τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Ο Δημαράς θέλει να εκλεγεί περιφερειάρχης για να εφαρμόσει όλα όσα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σε ό,τι αφορά την Αττική και τη φιλομονοπωλιακή ανάπτυξη στην περιφέρεια. Τα όσα γράφει στο πρόγραμμά του είναι αποκαλυπτικά.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την πλουτοκρατία

Γράφει ο Δημαράς: «Για να πετύχουμε τους στόχους μας, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αττική». Ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αττική υπάρχει και είναι το πρόγραμμα «Αττική 2014». Είναι ο «καταστατικός χάρτης» της ανάπτυξης που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα για την Αττική. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία περιοχή της Αττικής στην οποία να μη δίνεται η δυνατότητα χρήσεων γης για επιχειρηματικούς σκοπούς, αφού ακόμα και στις περιοχές που χαρακτηρίζει «υψηλής προστασίας», προβλέπει «ήπιες χρήσεις συνδυασμένες με ειδικού τύπου οικονομικές λειτουργίες». Προτεραιότητες του αστικού σχεδίου στην Αττική είναι οι επενδύσεις σε υποδομές για μεταφορές - διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε διάφορες χώρες, οι επενδύσεις σε επαγγελματικό - συνεδριακό τουρισμό και στην «πράσινη ενέργεια». Οι συγκεκριμένες προτεραιότητες δεν καθορίζονται από τις βασικές ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αλλά απ' τα στρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ολοι οι βασικοί άξονες ανάπτυξης της περιφέρειας Αττικής, απ' τις αλλαγές στις λιμενικές δραστηριότητες του Πειραιά μέχρι την ολοκλήρωση του μεγάλου σταθμού συνδυασμένων μεταφορών στο Θριάσιο, υποτάσσονται στο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Μεθοδεύεται η μετατροπή της παράκτιας περιοχής του Ελληνικού στα άθλια πρότυπα του Λας Βέγκας, με καζίνο, πολυτελή ξενοδοχειακά κέντρα, μαρίνες θαλαμηγών και ιδιωτικά αεροδρόμια της ολιγαρχίας του πλούτου. Οι πραγματικά ωφελημένοι απ' την προώθηση αυτών των επιλογών θα είναι προφανώς ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Στο όνομα της προσέλκυσης κεφαλαίων των διεθνών ομίλων θα επιταχυνθεί η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και θα δοθούν μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μονοπώλια.

Υποδομές στην υπηρεσία του κέρδους

Γράφει ακόμα ο Δημαράς: «Απελευθερώνουμε άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ - Ενεργοποιούμε τον Αναπτυξιακό Νόμο - Εντάσσουμε την Περιφέρεια σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα - Προωθούμε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Περιφέρεια, συμμετέχοντας σε οργανωμένες δράσεις προβολής στο εξωτερικό». Οι φράσεις μοιάζουν βγαλμένες από προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Ο Δημαράς περιγράφει σαν «αναπτυξιακά εργαλεία» για την Αττική το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο, τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κρύβει ότι όλα τα παραπάνω κονδύλια προορίζονται αυστηρά για έργα που υπηρετούν το χωροταξικό σχεδιασμό της Αττικής, όπως περιγράφηκε πιο πάνω και καμιά σχέση δεν έχουν με έργα που έχει ανάγκη ο λαός. Με άλλα λόγια, ο Δημαράς δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει τα όποια κονδύλια προορίζονται για την περιφέρεια για τους σκοπούς που επιτάσσει το κεφάλαιο και η ανάγκη για υποδομές που θα βοηθήσουν την κερδοφορία του. Δε θέλει και δεν μπορεί να παλέψει μαζί με το λαό, και δηλώνοντας ανυπακοή να κατευθύνει κονδύλια σε έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ελεύθερους χώρους, αποχετευτικά έργα και άλλες υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός. Η αναφορά εξάλλου του Δημαρά στον αναπτυξιακό νόμο «βγάζει μάτι» ότι, σε οποιαδήποτε θέση κι αν εκλεγεί, θα είναι από τους καλύτερους σύμμαχους της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών στην Αττική.

Τζάμπα χρήμα και εργάτες στο κεφάλαιο

Υπόσχεται, τέλος, ο Δημαράς: «Ανοίγουμε δημόσιο διάλογο με τους επενδυτές για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - Δίνουμε κίνητρα για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Η χαρά του κεφαλαίου είναι ο Δημαράς. Η πλουτοκρατία προβλέπει άγριο πάρτι στην περιφέρεια - φιλέτο της Αττικής, ανεξάρτητα από το αν εκλεγούν οι επίσημοι ή οι ανεπίσημοι υποψήφιοι των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Γ. Δημαράς. Το κεφάλαιο περιμένει να κάνει κερδοφόρες μπίζνες με τις ΣΔΙΤ, για τις οποίες δεσμεύεται ο Δημαράς. Οι ΣΔΙΤ δε δίνουν μόνο τη δυνατότητα στις μεγαλοεπιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις με ελάχιστο κόστος, αφού μεγάλος μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από το κράτος, δηλαδή τις τσέπες του λαού. Αποτελούν ταυτόχρονα το εργαλείο για να περάσουν κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες ταχύτατα και ολοκληρωτικά στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν τη λειτουργία των υποδομών που χτίζουν μαζί με το κράτος. Στην περίπτωση των νοσοκομείων, των σχολείων, των άλλων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Πρόνοιας, αυτό ισοδυναμεί με καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση. Αυτό το ξέρει καλά ο ΠΑΣΟΚος Γ. Δημαράς και το υπηρετεί συνειδητά. Οσο για τα κίνητρα που στόχο έχουν την τόνωση δήθεν της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, τον πρόλαβε και εδώ η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα της οποίας εκλέχτηκε βουλευτής. Ηδη, τα αρμόδια υπουργεία δίνουν 2,6 δισ. ευρώ στις μεγαλοεπιχειρήσεις για να απασχολούν τζάμπα εργάτες από τη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων. Αυτή την πολιτική θέλει να ενισχύσει ο Γ. Δημαράς, με μισθούς - «επιδόματα πείνας» λίγο πάνω από τα 591 ευρώ το μήνα και τους παραδίδει βορά στους μεγαλοεργοδότες, που απομυζούν τζάμπα εργατική δύναμη.

Ο Δημαράς είναι ΠΑΣΟΚ και το φωνάζει.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ