Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μανμόχαν Σινγκχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι επιθέσεις στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, με τουλάχιστον 62 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, υπό «κανονικές συνθήκες» θα οδηγούσαν σε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, ειδικά με δεδομένο ότι την ευθύνη για την εκτέλεσή τους διεκδίκησε μια - έως πρότινος άγνωστη - οργάνωση που μάχεται για την «ανεξαρτητοποίηση» του υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ και την προσάρτησή του στο Πακιστάν. Ο εικονιζόμενος Ινδός πρωθυπουργός όμως επέλεξε να ρίξει τους τόνους επιμένοντας στη συνέχιση της «διαδικασίας διμερούς προσέγγισης» με το Πακιστάν του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ.

Η απόφαση αυτή του Μανμόχαν Σινγκχ, όπως και η απόφαση να επιδιωχτεί το άνοιγμα των συνόρων για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς της 8ης του Οκτώβρη στο Πακιστάν, έστω κι αν αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν είναι στην πραγματικότητα αυθεντική έκφραση των λαϊκών πόθων για αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης, που κοστίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και παραλίγο να οδηγούσε σε νέο - πιθανώς και πυρηνικό - πόλεμο το 2002. Πρόκειται, μάλλον, για μια πολιτική που εντάσσεται σε σχεδιασμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά την Ασία - Ο στρατηγικός αμερικανικός σχεδιασμός προβλέπει «προσέγγιση» με το Νέο Δελχί και εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή. Προς το παρόν...

Ομως η αμφίσημη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σινγκχ προκαλεί όλο και περισσότερο τη διαμαρτυρία των κομμάτων της αριστεράς, με τελευταία έκφανσή της τις διαδηλώσεις στη Δυτική Βεγγάλη την Παρασκευή, με τις οποίες προανήγγειλαν σειρά κινητοποιήσεων με τις οποίες θα αντιταχθούν στα κοινά αεροπορικά γυμνάσια Ινδίας-ΗΠΑ της ερχόμενης εβδομάδας και γενικότερα την υπαγωγή της χώρας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μπους.


Μπ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ