Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δύο πολύτιμα εργαλεία

Ο κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» φιλοξένησε δύο πολύ σημαντικές ειδικές εκδόσεις του ΚΚΕ. Η μία σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση και η δεύτερη για τις βασικές θέσεις και τους στόχους πάλης για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Πρόκειται αναντίρρητα για δύο πολύτιμα εργαλεία στα χέρια κάθε ανθρώπου του μόχθου, αφ' ενός, γιατί καταπιάνονται με δύο απ' τα σημαντικότερα ίσως ζητήματα που τον απασχολούν και μάλιστα εκθέτοντάς τα από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων. Αφ' ετέρου, γιατί τη δοσμένη χρονική στιγμή εξαπολύεται σφοδρότατη επίθεση στα δύο αυτά μέτωπα από την κυβέρνηση, κατ' επιταγή των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου. Απέναντι στην οποία χρειάζεται να παραταχτεί ένα ισχυρό ταξικό κίνημα που θα εμποδίσει τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές, θα διεκδικήσει λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Χωρίς αμφιβολία, οι δύο ειδικές εκδόσεις του ΚΚΕ μπορούν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της πάλης στο βαθμό που αξιοποιηθούν, μελετηθούν όχι μόνο από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά ευρύτερα από εργαζόμενους, νέους, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κλπ. Μπορούν όλοι αυτοί, μαζί, από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν την κυβερνητική επίθεση αν αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ζητημάτων που πραγματεύονται οι δύο εκδόσεις. Για παράδειγμα, στο φλέγον ζήτημα που αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι σημαντικό ο εργαζόμενος να το αντιληφθεί στην ολότητά του και να κατανοήσει ότι αυτή η επίθεση αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης και θέλει να διαμορφώσει δυσμενέστερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης. Να επισημάνει τις ευθύνες των άλλων πολιτικών δυνάμεων και να αντιπαλέψει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά κι εκείνους που έριξαν και ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιασφαλιστικών ανατροπών. Να έχει απαντήσεις στα ψευτοεπιχειρήματα που προβάλλουν όσοι υπερασπίζονται τα μέτρα αυτά και κυρίως να συνειδητοποιήσει ότι σήμερα ρεαλιστικό είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κι αυτό πρέπει να απαιτήσει με την πάλη του.

Είναι εξίσου κρίσιμο, την ώρα που η Παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, την ώρα που κινητοποιούνται φοιτητές και μαθητές, να ανοίξει πλατιά μια συζήτηση που θα φωτίσει τα προβλήματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Μια συζήτηση που θα προτρέψει τον άνθρωπο του μόχθου να πάρει τη θέση του σ' αυτόν τον αγώνα, στο πλάι του παιδιού του, αφού αυτός πληρώνει το βαρύ τίμημα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και δέχεται τις συνέπειες του ταξικού της χαρακτήρα, βλέποντας να κλείνει ολοένα ο δρόμος προς τη μόρφωση για τα παιδιά του, όπως αύριο θα κλείνει ο δρόμος προς την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για δύο ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα. Στα σχολεία και τις σχολές το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να διαμορφώνεται η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης κατά τρόπο που να την έχει του χεριού του, υπάκουη και πρόσφορη για εκμετάλλευση, η οποία αυξάνεται όσο χτυπιούνται δικαιώματα όπως αυτά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους έχουν ένα χρέος και καθήκον. Ολοι μαζί να αντιπαλέψουν τα προωθούμενα αντιδραστικά μέτρα στην Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Βοήθεια σ' αυτή τους την προσπάθεια μπορούν να βρουν στις δύο σημαντικές εκδόσεις του ΚΚΕ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ