Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δεκέμβρης 1944

- Στο ψαχνό κ. διευθυντά

- Στο ψαχνό...

Από τους επικεφαλής του ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά, έχομε, νομίζω απομείνει, ο Νίκανδρος Κεπέσης, του ΕΛΑΣ που έδωσε τις ηρωικές μάχες και έσωσε το ηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή και εγώ ως καπετάνιος του 4ου Συντάγματος της ΙΙ Ταξιαρχίας του Α' Σώματος του ΕΛΑΣ της Αθήνας.

Καθώς σε λίγο κλείνει ο βιολογικός μου κύκλος, πρέπει να καταθέσω την ιστορική μου μαρτυρία για τα γεγονότα της 3ης του Δεκέμβρη 1944, στην πλατεία του Συντάγματος, εκτός από τις άλλες ιστορικές μαρτυρίες, εκτός από την ομολογία του Αγγελου Εβερτ που ήταν διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Αθήνας:

1) Στις 3 του Δεκέμβρη του 1944 ο λαός διαδήλωσε ΑΟΠΛΟΣ και ειρωνικά, όπως μαρτυρούν και ξένοι παρατηρητές και αποτυπώνουν οι φωτογραφίες.

2) Οι δυνάμεις του 4ου Συντάγματος (περιοχή από Κάτω Πετράλωνα, ως τα Κάτω Πλατήσια) ήταν στην περιοχή τους, όπως και ήταν η διαταγή του Α' Σώματος Στρατού (καπετάνιος Σπύρος Κωτσάκης) για όλες τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ της Αθήνας.

3) Μόλις είχε φτάσει από το βουνό ο διευθυντής με τίτλο αρχηγού, ο Κώστας Γ. Τσαπόγας, επικεφαλής του ΕΑΜ της Αστυνομίας, ο οποίος βρέθηκε ως συνδιευθυντής κατά την απελευθέρωση, με εντολή της ΚΕ του ΕΑΜ και ο οποίος, πριν φύγει από τη ζωή, έδωσε και καταγράφηκε η προσωπική του μαρτυρία. Ετσι:

4) Στο πεζοδρόμιο, μπροστά από την αστυνομική Διεύθυνση, υπήρχε ένοπλο τμήμα του μηχανοκίνητου Μπουραντά, με επικεφαλής αστυνόμο.

5) Ο τελευταίος, όταν του δόθηκε η διαταγή για να χτυπήσει - ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ - ρώτησε τρεις φορές - Στο ψαχνό κ. Διευθυντά; Απάντηση: Στο ψαχνό.

Ετσι άρχισε ο Δεκέμβρης, με τις ρητές εντολές του Τσόρτσιλ, του Σκόμπι και των δικών μας προσκυνημένων.

Ο επικεφαλής του ΕΑΜ της Αστυνομίας εξορίστηκε στην Ικαρία και αργότερα στο Μακρονήσι, όπου μόλις σώθηκε από οργανωμένη δολοφονία του, ενώ οι μπουραντάδες, εξαντλήθηκαν να δολοφονούν τον κόσμο, άλλοτε μαζί με τους Γερμανούς και άλλοτε με τους Εγγλέζους που τώρα αποκαλύπτονται και τα εγκλήματα στην Κύπρο.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org