Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ
Για να σταθεί όρθιος ο λαός την επόμενη μέρα

Το ΚΚΕ προειδοποιούσε το Γενάρη του 2015 ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναδεικνυόταν σε κορμό της επόμενης συγκυβέρνησης, ο πραγματικός αντίπαλος του λαού, τα μονοπώλια και η εξουσία τους, θα ήταν εκεί και μετά τις εκλογές. Ετσι και έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδέχτηκε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, σπέρνοντας αυταπάτες και κάλπικες ελπίδες, για να αποδειχτεί γρήγορα ότι τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο για το λαό.

Την ίδια περίοδο που ξεπλήρωνε τα γραμμάτια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους διαπραγματευόταν σκληρά με τους «εταίρους», ανακαλούσε το ένα μετά το άλλο ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα που υποσχόταν προεκλογικά στο λαό. Τελικά, το τρίτο μνημόνιο υπογράφτηκε με την παραίνεση των μεγαλύτερων εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίες τώρα, με πρώτο βιολί τον ΣΕΒ, ζητάνε να προκύψει μια πλατιά κυβερνητική συνεργασία από τις εκλογές για να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει η συμφωνία που ψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ.

Τους μήνες που πέρασαν, το χρονόμετρο της «ελπίδας» που έταξε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε αντίστροφα για το λαό, και ταυτόχρονα κλιμακωνόταν η εργοδοτική επιθετικότητα. Κανένας από τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπονταν από τα προηγούμενα μνημόνια δεν πάρθηκε πίσω. Νέα προνόμια θεσπίστηκαν για τους επιχειρηματίες, όπως οι «διευκολύνσεις» και οι διαγραφές των προσαυξήσεων για τους μεγαλομπαταχτσήδες των Ταμείων και της εφορίας.

Στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων φορτώθηκε η δέσμευση των αποθεματικών των κρατικών οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλά και οι συνέπειες από τα λεγόμενα capital controls, τα οποία αξιοποιήθηκαν από την εργοδοσία για να κλιμακώσει τους εκβιασμούς και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με διαθεσιμότητες και καθυστερήσεις στις πληρωμές, με απολύσεις και γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας σε μεγάλους κλάδους.

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του στάθηκαν όλοι απέναντι από το λαό την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έδωσε νέες αβάντες στη μεγαλοεργοδοσία. Μόνο το ΚΚΕ έδωσε όλη του δύναμη μέσα κι έξω από τη Βουλή για να αποκαλύψει την ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική της κυβέρνησης, να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, να προασπίσει τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Στη Βουλή κατέθεσε αλλεπάλληλες προτάσεις νόμου για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, μέχρι και την κατάργηση όλων των μνημονίων. Σε όλες τις κρίσιμες συζητήσεις κατέθεσε αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες, για να εκθέσει τα στελέχη όλων των κομμάτων που στα λόγια αγόρευαν τάχα φιλολαϊκά και στην πράξη ψήφιζαν αντιλαϊκά. Στο κίνημα, τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να χτυπηθεί η λογική της ανοχής και της αναμονής, να οργανωθούν αγώνες, να τονωθεί η αγωνιστική διάθεση του λαού, να χάσει θέσεις ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος.

Η σημασία αυτής της προσφοράς του ΚΚΕ στην αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη Βουλή, αναγνωρίζεται σήμερα πλατιά, ακόμα και από λαϊκούς ανθρώπους που δεν το ψήφισαν το 2015. Αναγνωρίζονται η αγωνιστικότητά του, η ανιδιοτέλεια με την οποία προσφέρει τις δυνάμεις του στο κίνημα, η συνέπεια με την οποία υπερασπίστηκε τα λαϊκά συμφέροντα μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο λαός δεν θα είναι μόνος του την επόμενη μέρα απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί. Είναι βέβαιο ότι από την επομένη κιόλας των εκλογών, με βάση τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου και τις «αξιολογήσεις», τα μέτρα και οι εκβιασμοί θα πέφτουν βροχή.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να βοηθήσει το λαό να σταθεί όρθιος, ιδιαίτερα τώρα που όλα τα αστικά κόμματα δηλώνουν πως το πρόγραμμά τους είναι το τρίτο μνημόνιο. Μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αναδειχτεί ο λαός σε ισχυρή αντιπολίτευση, να δυναμώσει τις αντιστάσεις στην πολιτική που τον τσακίζει, να βαδίσει στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org