Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκονται παζάρια Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεση του ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Post», Τζέισον Ρεζαϊάν, που συνελήφθη πέρσι από τις ιρανικές αρχές και κατηγορείται για κατασκοπεία. Χτες ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανταλλαγή κρατουμένων, στην οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ο Ρεζαϊάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Μη κυβερνητική Οργάνωση «Συνασπισμός κατά των Βομβών Διασποράς» σε ετήσια έκθεση υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες βόμβες που έχουν απαγορευτεί από διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται σήμερα σε τουλάχιστον πέντε χώρες (Λιβύη, Σουδάν, Συρία, Ουκρανία, Υεμένη).

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Περίπου 40 άτομα τραυματίστηκαν χτες μετά από εκτροχιασμό επιβατηγού τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Τσενάι - Μαγνκαλόρ στη νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντούτις Ινδίας. Αντίστοιχα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της υποσυντήρησης του δικτύου και της έλλειψης πολλών μέτρων ασφαλείας για εργαζόμενους και επιβάτες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύμφωνα με προχτεσινή ενημέρωση από τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές, τα συντρίμμια που βρέθηκαν τον Ιούλη στο νησί Ρεουνιόν του Ινδικού ωκεανού ανήκουν όντως στο «Μπόινγκ» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που αγνοείται από τις 8/3/2014. Οι νέες δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση των επαναληπτικών ερευνών.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Αλεχάντρο Μαλντονάντο ορκίστηκε για να εκτελέσει χρέη προέδρου μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας, τον επόμενο Γενάρη. Στο μεταξύ, ο μέχρι πρότινος Οτο Πέρες Μολίνα προφυλακίστηκε με τις δικαστικές αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής του. Ο Μολίνα αναμένεται να διωχθεί για σύσταση συμμορίας, δωροληψία και απάτη. Στο μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις αυριανές προεδρικές εκλογές εμφάνιζαν τον κωμικό Τζίμι Μοράλες να προπορεύεται με 25% και το κεντροδεξιό LIDER να έρχεται πλέον δεύτερο με 22,9%.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εμφανίστηκε «έτοιμος» να συναντήσει το Βενεζουελάνο ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα των δύο χωρών, θέτοντας ωστόσο όρους όπως η διέλευση φορτηγών ώστε Κολομβιανοί που απελάθηκαν από τις βενεζουελάνικες αρχές να ανακτήσουν προσωπικά αντικείμενα και περιουσιακά στοιχεία. Ανάμεσα στους Κολομβιανούς που απελαύνει το Καράκας υπάρχουν και πολλοί παραστρατιωτικοί που πλουτίζουν από το λαθρεμπόριο π.χ. Καυσίμων, εμπλέκονται σε κυκλώματα πορνείας και γενικά αποτελούν πυρήνα πολλών παράνομων και αντιδραστικών «δραστηριοτήτων».

AΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιούν από τις αρχές Αυγούστου χερσαία επέμβαση στην Υεμένη συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, δήλωσε πως 22 από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν στο έδαφος της Υεμένης σε συγκρούσεις με Σιίτες ενόπλους.

ΡΙΑΝΤ.-- Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν χτες πως σκότωσαν «τρομοκράτη που επιχειρούσε να επιτεθεί σε κτίριο ασφαλείας» στην Ανατολική Επαρχία της χώρας. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής είπαν σε τοπικό σταθμό πως δεν επρόκειτο για τρομοκράτη αλλά για έναν άνδρα που επιτέθηκε χωρίς προφανή λόγο σε αστυνομικό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Η νιγηριανή αεροπορία βομβάρδισε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θεωρείται πως χρησιμοποιούσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια στο δάσος Σαμπίσα, όπου έχουν στήσει το στρατηγείο τους. Νωρίτερα, Νιγηριανοί τζιχαντιστές εξαπέλυσαν βομβιστικές επιθέσεις στο γειτονικό Καμερούν σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 145 άλλους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Τα κοριτσάκια θα πρέπει να παίζουν λιγότερο με κούκλες και περισσότερο με παιγνίδια κατασκευών, που ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας», σημείωσε χτες η Βρετανίδα επιστήμονας, Ατίν Ντόναλντ, που διδάσκει πειραματική φυσική στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

ΦΡΑΝΚΦΟΡΤ.-- Ενοχη για περιφρόνηση δικαστηρίου κρίθηκε χτες η Αμερικανίδα δημόσια υπάλληλος στο Κεντάκι, Κιμ Ντέιβις, η οποία αρνείται να εκδώσει άδειες γάμου για ομοφυλόφιλα ζευγάρια, επικαλούμενη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της. Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τη σύλληψη της Κιμ Ντέιβις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ