Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μεγαλοεπενδυτές, funds και συγκυβέρνηση εν δράσει

Αν ισχύουν ρεπορτάζ και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, τότε φαίνεται πως μετά τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους εταίρους της, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα χτυπάει κόκκινο. Και είναι λογικό αυτό αφού στο περιεχόμενο της συμφωνίας, στο περιεχόμενο του μνημονίου, αποτυπώνονται πολλά - αν όχι όλα - από όσα θα ονειρεύονταν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλωστε, για να μην κοροϊδευόμαστε και κόντρα στην πολιτική απάτη που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν μπορεί μια συμφωνία, στο έδαφος της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο έδαφος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ωφελεί και τους εργαζόμενους και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά μόνο ακραιφνείς σοσιαλδημοκράτες, όπως οι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να ισχυρίζονται για να εξαπατήσουν το λαό...

* * *

Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε πως πυκνώνουν οι αφίξεις εκπροσώπων ξένων funds και μεγαλοεπενδυτών στην Αθήνα και οι επαφές τους με στελέχη της κυβέρνησης, με φόντο τις διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ρόλο «συνδέσμου» της κυβέρνησης με τους ξένους επενδυτές - λένε τα ρεπορτάζ - έχει αποκτήσει από την πρώτη στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Βέβαια, αυτός είναι ένας ρόλος που δεν τον αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού, όπως λένε όσοι ξέρουν καλά τα ενδοκυβερνητικά, ο Γ. Δραγασάκης πάντα ήταν ο άνθρωπος που είχε τις επαφές του με τους επιχειρηματικούς κύκλους, ακόμα και στις πολύ δύσκολες στιγμές, τη βδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, οπότε υπήρχε μια σχετική ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες και επιχειρηματικούς κύκλους... Λένε, λοιπόν, ότι η αποστολή του Γ. Δραγασάκη σε αυτή την περίπτωση είναι διττή. «Αφενός να λειτουργήσει ως "κυματοθραύστης" των, φυσιολογικών τηρουμένων των εξελίξεων τον τελευταίο μήνα, ανησυχιών των ξένων funds για την κατάσταση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα και για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και αφετέρου να "αναθερμάνει" τις σχέσεις με το ξένο κεφάλαιο, καθώς αποτελεί πλέον βασική παραδοχή στο κυβερνητικό σχήμα η αναγκαιότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» (ρεπορτάζ «capital.gr» 31 Ιούλη).

* * *

Λέει το ρεπορτάζ: «Την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα βρέθηκαν εκπρόσωποι της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (National Development and Reform Commission - NDRC) αλλά και του γνωστού κινεζικού ομίλου Fosun Group, οι οποίοι συμμετέχουν στο σχήμα που έχει επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των πιστωτών να φέρει σε πέρας την αξιοποίηση του Ελληνικού με στόχο την είσπραξη του εφάπαξ τιμήματος ύψους 915 εκατ. ευρώ και την έναρξη των εργασιών ανάπλασης στην έκταση. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Fosun φέρονται να διαβεβαίωσαν πως το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει έντονο, τόσο στον τουρισμό και τις υποδομές αλλά και στον τραπεζικό κλάδο». Εμείς, απλά θέλουμε να προσθέσουμε μία μικρή λεπτομέρεια. Ειδικοί στα θέματα της επένδυσης του Ελληνικού επέμεναν ότι η δουλειά δεν θα χαλάσει, ακόμα κι όταν στελέχη της κυβέρνησης διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση...

* * *

Λέει, επίσης, το ρεπορτάζ του «capital gr» ότι «οι εξελίξεις στις τράπεζες μονοπώλησαν και τις συζητήσεις του κ. Δραγασάκη με τον Φαρχάντ Νάντζι, γενικό διευθυντή του επενδυτικού ομίλου Highfields Capital Management. Το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται πάνω από 12 δισ. δολάρια, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους μετόχους της Eurobank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% και εμφανίζεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στον νέο κύκλο αυξήσεων κεφαλαίου που θα απαιτηθούν. Προϋπόθεση, ωστόσο, για την υλοποίηση οποιασδήποτε κίνησης αποτελεί η ολοκλήρωση των stress tests, τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τη συμμετοχή του ESM και, βεβαίως, της συμφωνίας Ελλάδας - πιστωτών. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων μεγάλων επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, όπως ο John Paulson και ο Prem Watsa που ήδη έχει υλοποιήσει κύκλο επαφών, συναντώντας δύο φορές τον Ελληνα πρωθυπουργό».

* * *

Και συνεχίζει: «Ο επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Fairfax Financial Holdings, ένας από τους μεγαλύτερους αν όχι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ελληνική αγορά, μπορεί να έχει δηλώσει πως "η έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι πολύ διαχειρίσιμη και δεν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως ιδιαίτερο πρόβλημα", ωστόσο πηγές της αγοράς σημειώνουν πως το ελληνικό στοίχημα (σ.σ. deep-value, contrarian-type bet, όπως περιγράφεται) δεν είναι ούτε απλό, ούτε στην επενδυτική στρατηγική του ομίλου να εγκαταλειφθεί. Σημειώνεται πως η Fairfax τέθηκε επικεφαλής ομάδας επενδυτών που περιλαμβάνουν τη WL Ross & Co. του μεγαλοεπενδυτή Wilbur Ross, τη Fidelity Investments και τη Mackenzie Investments για να υλοποιηθεί επένδυση 1,3 δισ. ευρώ στην Eurobank τον Απρίλιο του 2014, ενώ εμφανίζεται να εξετάζει διαρκώς συγκεκριμένες επενδυτικές περιπτώσεις στην Ελλάδα τις οποίες και αξιολογεί, μεταξύ των οποίων και στον κλάδο ασφάλισης και αντασφάλισης που αποτελεί πεδίο κύριας δραστηριότητάς της».

* * *

Το για ποιους διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση γίνεται πλέον μέρα με τη μέρα όλο και πιο σαφές. Το ποιοι ωφελούνται από το επικείμενο μνημόνιο, από τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί, από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μπορεί να το καταλάβει κι ένα μικρό παιδί. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του για την κοροϊδία, τον εμπαιγμό. Και κυρίως πρέπει να πάρει τα μέτρα του απέναντι στην ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συγκυβέρνηση και τους συνεταίρους της.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ