Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Toυς 4.000 προσέγγισαν οι μετανάστες που «διέσωσε» η ιταλική Ακτοφυλακή στη Μεσόγειο, μόνο το περασμένο Σάββατο. Επιπλέον, ένα περιπολικό σκάφος ανοιχτής θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας ανακοινώθηκε ότι «διέσωσε» 217 ανθρώπους που είχαν ναυαγήσει κοντά στις ακτές της Λιβύης. Η παρέμβαση ευρωπαϊκών κρατών για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» εντείνεται στο πλαίσιο και της βαθύτερης «εμπλοκής» για τη μοιρασιά αγορών, πρώτων υλών και ενεργειακών διαδρομών, την επίσπευση νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπως π.χ. στη Λιβύη, όπου σημαντικό ρόλο διεκδικεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το 81% των Γάλλων δε θέλει ο Ολάντ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ινστιτούτου CSA. Αναλυτές συνδέουν την πτώση της δημοτικότητας Ολάντ με την υψηλή ανεργία. Για το Μάρτη του 2015, η Γιούροστατ κατέγραψε την ανεργία στη Γαλλία στο 10,6%.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Oι τουρκικές αρχές προφυλάκισαν δύο δικαστές που κατηγορούνται ότι αποφυλάκισαν δεκάδες αντιπάλους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία αναμένεται να κορυφωθεί καθώς μένει σχεδόν ένας μήνας από τις βουλευτικές εκλογές και οι διεργασίες εντείνονται και στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων, με χαρακτηριστικές τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για διάφορα ζητήματα (και οικονομικά) ανάμεσα σε κεντρικά στελέχη του κυβερνώντος AKP.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των Ταλιμπάν στην περιοχή Μπανταχσάν, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές. Το νέο «χτύπημα» σημειώθηκε ενώ η κυβέρνηση δέχεται κριτική για το ότι η θέση του υπουργού Αμυνας παραμένει «κενή» (προφανώς λόγω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό) και ενώ χιλιάδες φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν για να ξεφύγουν από τα πυρά που ανταλλάσσουν ο στρατός και οι Ταλιμπάν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε χτες στο Πεκίνο ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Κουομιντάνγκ της Ταϊβάν, Ερικ Τσου, σε μια συνάντηση που το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» σχολίασε ότι προκάλεσε ευρεία «προσοχή και προσδοκίες». Οι δύο άντρες εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι οι πολιτικές διαφωνίες πρέπει να λυθούν με διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και στη βάση ότι υπάρχει «μία Κίνα».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής μπροστά από τα γραφεία του αλβανικού κόμματος DUI, στο Τέτοβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε από χειροβομβίδα, την οποία έριξαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν υλικές ζημιές ούτε τραυματίστηκε κανείς.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Οι κροατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας, των κατασκευών, αλλά και της παραγωγής φαρμάκων, είναι έτοιμες να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βέσνα Πούσιτς, κατά τη συνάντηση που είχε, στη Βαγδάτη, με τον Ιρακινό ομόλογό της, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της «Hewlett-Packard Co.» Κάρλι Φιορίνα ανακοίνωσε χτες ότι θέτει υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και έγινε έτσι η μοναδική γυναίκα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα για το Λευκό Οίκο ενόψει των εκλογών του 2016. Το ίδιο έπραξε και ο 63χρονος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, δημοφιλής στους κόλπους του λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού», που θα διεκδικήσει επίσης το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΚΑΪΡΟ.-- Ανησυχία για πιθανή ρύπανση μέρους των υδάτων του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο προκαλούν το ναυάγιο πλοίου την Κυριακή και η ρίψη 500 τόνων φωσφορικού άλατος στα νερά της βασικής πηγής υδροδότησης της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ