Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επανιδρύσεις και ... πράσινα άλογα

Πριν πέντε χρόνια, ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε «επανίδρυση του κράτους». Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου τάζει ...«επανίδρυση του σοσιαλισμού». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με άρθρο του στο «Βήμα», ισχυρίζεται ότι «πρέπει και να επανιδρυθεί»! Το ΠΑΣΟΚ μετά την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας και την αδυναμία του να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, απόρροια της στρατηγικής του σύγκλισης με τη ΝΔ, επιδιώκει να βρει ένα καινούργιο «περιτύλιγμα» ικανό να χειραγωγήσει εκ νέου τα λαϊκά στρώματα. Αξιοποιώντας, για το σκοπό αυτό, την ίδια την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος που με την πολιτική του υπέρ του κεφαλαίου υπηρετεί, το ΠΑΣΟΚ σπέρνει νέες αυταπάτες και κηρύσσει την επιστροφή του δήθεν στις ...«σοσιαλιστικές αξίες», αναζητώντας μάλιστα «νέους κανόνες» για την εφαρμογή τους.

Ποιες είναι, όμως, οι νέες βάσεις, πάνω στις οποίες το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου διακηρύττουν ότι θα «επανιδρύσουν το σοσιαλισμό»; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μια «καλύτερη σοσιαλιστική διακυβέρνηση» που θα είναι το «αντίδοτο στις υπερβολές της παγκοσμιοποίησης», θα προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις» στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα στηριχθεί πάνω «σε ένα πράσινο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης». Οι συγκεκριμένες προτάσεις του Γ. Παπανδρέου φαντάζουν εύηχες, αλλά έρχονται να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και της αναπαραγωγής του. Μέσα στην κρίση του, το σύστημα αναζητά λύσεις, αφ' ενός για να διατηρήσει την κερδοφορία του και αφ' ετέρου για να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις και να αποτρέψει την ταξική πάλη.

Η σοσιαλδημοκρατία ως έτερος πόλος διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, σε όλες τις σύγχρονες επιλογές στην παρούσα φάση, έρχεται να αναλάβει αυτό το «καθήκον». Μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» προσφέρει καινούργια πεδία στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να επενδύσουν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, ενώ συγχρόνως δεσμεύεται ότι θα τους παρέχει φτηνά εργατικά χέρια. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τις υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου για ...«πράσινη ευημερία», δεν κρύβει ότι αυτή στηρίζεται στους επιχειρηματίες. Που είναι εχθροί των εργατών. Οσο για τις διακηρύξεις περί μιας «άλλης διακυβέρνησης» που θα θέσει «κανόνες» στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, αυτές έρχονται για να δημιουργήσουν την ψευδεπίγραφη αίσθηση στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να αποτρέψουν την αμφισβήτηση του συστήματος, ότι χωρίς να θιγούν οι σχέσεις εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου, μπορεί να επιτευχθεί μια «καλύτερη διαχείρισή» του.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου έρχονται να καλλιεργήσουν στο λαό την κάλπικη ιδέα της ύπαρξης «δύο πόλων», της «προόδου» και της «συντήρησης», που δήθεν εκφράζεται μέσα από διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή και την καθημερινότητα και μέσα σ' αυτήν την επιχείρηση εντάσσουν και την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για τη «διαφάνεια» και τη «διαφθορά», σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις ταυτόσημες πολιτικές επιλογές με τη ΝΔ. Την ίδια τακτική το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε με συνέπεια και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν τσάκισε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Σ' αυτές τις πολιτικές και χρησιμοποιώντας τα ίδια ανακυκλώσιμα υλικά σήμερα το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται την «επανίδρυση του σοσιαλισμού». Ο ελληνικός λαός οφείλει να επιστρατεύσει τη μνήμη και τις εμπειρίες του και να το καταδικάσει μαζί με τη ΝΔ.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ