Πέμπτη 5 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Νέα πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στη Ρωσία σημειώθηκε χτες το πρωί, αυτήν τη φορά στη Μόσχα - και μάλιστα σε χώρο που είχε αποκλειστικά παιδικά είδη και την επωνυμία «Περσέας για παιδιά» - με αποτέλεσμα ένας ενήλικας να πεθάνει και τρεις να τραυματιστούν. Τα αίτια της φωτιάς εξετάζονται, ωστόσο είναι πολύ πρόσφατο το περιστατικό στο Κεμέροβο της Σιβηρίας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 64 άνθρωποι (ανάμεσά τους πολλά παιδιά). Σε αυτήν την υπόθεση διαπιστώθηκαν εγκληματικές ελλείψεις (δεν λειτουργούσε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές), ενώ υπήρξαν συλλήψεις και παραιτήσεις αξιωματούχων. Στο περιστατικό στη Μόσχα κατάφεραν με την παρέμβαση των σωστικών συνεργείων να διασωθούν πάνω από 600 άτομα και πολλά παιδιά.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Το μικρό νησιωτικό κρατίδιο του Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσε πως εντόπισε τα μεγαλύτερα έως τώρα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, στην περιοχή Χαλίτζ αλ Μπαχρέιν που απέχει περίπου 2.000 τ.χλμ. από τις δυτικές ακτές της χώρας. Σε παρακείμενη περιοχή εντοπίστηκε και κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 14 τρισ. κ.π.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ισόβια δεσμά 35 άτομα θεωρώντας πως είναι μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και πως είχαν συγκροτήσει «πυρήνες τρομοκρατίας». Το ίδιο ποινικό δικαστήριο στην κεντρική Αίγυπτο καταδίκασε άλλα 155 άτομα σε τρία έως δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση για σχέδια δολοφονίας δημόσιων προσώπων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτυρήθηκε χτες στην Αλβανία για την απόφασή της να επιβάλει διόδια σε κεντρική οδική αρτηρία που την ενώνει με το προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν περάσματα διοδίων και μπάρες διαμαρτυρόμενοι για τα διόδια που κυμαίνονται από 2,5 (για ΙΧ αυτοκίνητα) έως 22,5 ευρώ (για φορτηγά) στον αυτοκινητόδρομο Μιλότ - Μορίν, μήκους 110 χλμ. Η διαχείριση των διοδίων δόθηκε σε διεθνή κοινοπραξία που ανέλαβε να συντηρεί το δρόμο και να εισπράττει διόδια για 30 χρόνια.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Ο στρατός του Καμερούν απελευθέρωσε χτες στη νοτιοδυτική περιοχή Μάνγιου της χώρας 18 άτομα που κρατούνταν όμηροι από Αγγλόφωνους αυτονομιστές του Καμερούν. Από τους 18, οι 7 είναι Ελβετοί και άλλοι 5 Ιταλοί τουρίστες. Οι 12 αλλοδαποί τουρίστες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για προληπτικές εξετάσεις με σκοπό να παραδοθούν στη συνέχεια στο προσωπικό της πρεσβείας των χωρών τους στο Καμερούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ