Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε προχτές, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, ότι διαβλέπει «ευκαιρίες» για την ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας του με την Αίγυπτο και ότι η αποφασιστικότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης «μπορεί να μας οδηγήσει σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων Γερμανίας - Αιγύπτου».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δυσαρέσκεια για τον νέο μηχανισμό συναλλαγών της ΕΕ με το Ιράν (γνωστό ως INSTEX), ώστε να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, εξέφρασε χτες ανώτατος Ιρανός δικαστής. Εκτίμησε δε ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί ποτέ τους «ταπεινωτικούς όρους» που έθεσε η ΕΕ για τη διεξαγωγή εμπορίου με το Ιράν, κατηγορώντας την ότι έφτιαξε «έναν μηχανισμό περιορισμένων δυνατοτήτων... μόνο για τρόφιμα και φάρμακα».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διαδήλωση στην επαρχία Κούρα του βορείου Λιβάνου, όπου δραστηριοποιείται σε νόμιμα και παράνομα λατομεία της περιοχής η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge Holcem», πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες διαδηλωτές. Με συνθήματά τους κατήγγειλαν το γαλλικό μονοπώλιο πως είναι υπεύθυνο, εδώ και χρόνια, για δεκάδες εργατικά δυστυχήματα αλλά και για τη σημαντική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και υπόγειων υδροφόρων οριζόντων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ