Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Νεκρός με έντονα σημάδια βασανισμού βρέθηκε χτες το πρωί σε αυτοκινητόδρομο στα περίχωρα του Καΐρου ο 28χρονος Ιταλός διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Τζούλιο Ρεγκένι, που αγνοούνταν από τις 25 Γενάρη και του οποίου η έρευνα εστιαζόταν στα αιγυπτιακά συνδικάτα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Οι τυνησιακές αρχές ήραν χτες τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει στις 22 Γενάρη σε όλη την επικράτεια με αφορμή κύμα μαζικών διαδηλώσεων κατά της υψηλής ανεργίας και φτώχειας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τείχος «ασφαλείας» ύψους τριών μέτρων και τάφρο κατασκευάζουν οι ιρακινές αρχές γύρω από τη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τις εκεί επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

ΑΝΤΕΝ.-- Ο Τζαλάλ Μπελάιντι, διοικητής τζιχαντιστών οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» στην Αραβική Χερσόνησο, σκοτώθηκε χτες μαζί με δύο από τους σωματοφύλακές του σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νότια Υεμένη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επίσκεψη σε τζαμί της Βαλτιμόρης έκανε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας πως η μουσουλμανική κοινότητα στις ΗΠΑ είναι «αναπόσπαστο μέρος της Αμερικής», προσθέτοντας πως τα μέλη της δεν είναι μόνο μουσουλμάνοι, ή μόνο Αμερικανοί, αλλά και τα δύο. Η εμφάνιση Ομπάμα επιχειρείται να αντιπαρατεθεί με τις δηλώσεις του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών στις φετινές προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, που τάσσεται κατά των μουσουλμάνων εντός και εκτός ΗΠΑ.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Στην έκδοση αφορολόγητων ομολόγων ύψους 725.000.000 δολαρίων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των σχολείων του Σικάγου έως το τέλος του τρέχοντος έτους προχώρησε η δημοτική αρχή της αμερικανικής μεγαλούπολης προκαλώντας τις επικρίσεις στελεχών των Ρεπουμπλικανών για τον αυξανόμενο δανεισμό.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση αποφάσισε υπέρ του 44χρονου Αυστραλού ιδρυτή των «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει εγκλωβιστεί στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από τον Ιούνη του 2012, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του και την έκδοσή του στη Σουηδία, μετέδωσε χτες το ΒΒC, επικαλούμενο έκθεση ειδικών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ο ίδιος ο Ασάνζ είπε νωρίτερα ότι θα δεχθεί να τον συλλάβουν σε περίπτωση που η επιτροπή αποφάσιζε εναντίον του και ότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να τερματιστούν οι προσπάθειες για τη σύλληψή του. Ωστόσο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι όποιο και να είναι το πόρισμα της επιτροπής το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ θα εφαρμοστεί.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο Μαροκινός βασιλιάς, Μοχάμεντ ΙΣΤ', παρέστη χτες στην τελετή θεμελίωσης ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως εργοστάσια παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στη νότια περιοχή Κουαρζαζάτ στην έρημο της Σαχάρας, γνωστού ως Νoor I, ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, που χρηματοδοτείται από την κοινοπραξία «Climate Investment Fund».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΚΟΤΟΝΟΥ.-- Δυνάμεις του Μπενίν στη Δυτική Αφρική φρουρούν το ελληνικό πετρελαιοφόρο «Leon Dias» με σημαία Λιβερίας που δέχθηκε επίθεση πειρατών πριν από μία βδομάδα από Νιγηριανούς αυτονομιστές, σύμφωνα με Νιγηριανούς αξιωματούχους. Οι αυτονομιστές απήγαγαν το 5μελές πλήρωμα, που αγνοείται, ενώ είχαν απειλήσει με ανατίναξη του σκάφους απαιτώντας την απελευθέρωση του διευθυντή του «Ράδιο Μπιάφρα», Νάμπντι Κάνου, που κρατείται από τον περασμένο Οκτώβρη με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα προϋπολογισμού και «Ανθρωπίνων Πόρων», διαπίστωσε χτες ότι «πολύ συχνά ούτε τα μισά χρήματα που συγκεντρώνονται από δωρητές δεν φθάνουν στα εκατομμύρια ανθρώπων που μαστίζονται από τις λαίλαπες του πολέμου και των φυσικών καταστροφών και αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ