Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, προωθώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου της χώρας της. Συγκεκριμένα μίλησε σε επιχειρηματικό φόρουμ 100 Αργεντίνων επιχειρηματιών και 400 Κινέζων, ενώ αναμενόταν να υπογράψει και σειρά νέων συμφωνιών με τον ομόλογό της, Σι Τσινπίνγκ. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η επισκευή και κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, αλλά και συμφωνίες για απευθείας συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο με 32,6% στις εκλογές για την ανάδειξη του βουλευτή από την περιφέρεια Λε Ντουμπς (Βορειοανατολική Γαλλία) που θα καλύψει τη θέση που άφησε κενή ο Πιερ Μοσκοβισί, αφού διορίστηκε στην Κομισιόν. Αν και στη δεύτερη θέση αναμενόταν να βρεθεί το «δεξιό» UMP, τελικά βρέθηκε το κυβερνών PS, με 28,9%, σε μια εξέλιξη που πολλοί συνδέουν με την «ανάκαμψη» των ποσοστών της κυβέρνησης μετά από τον τρόπο που χειρίστηκε το μακελειό στο Παρίσι. Μέχρι σήμερα, ο ηγέτης του UMP Σαρκοζί δεν έχει εκφράσει στήριξη στον υποψήφιο του PS για το δεύτερο γύρο (όπως γινόταν μέχρι τώρα στο πλαίσιο της συνεργασίας των «δημοκρατικών δυνάμεων»), προκαλώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματός του, αναδεικνύοντας τις διεργασίες που συνεχίζονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Στελέχη της κατασκευαστικής εταιρίας «Buroj Property Development» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο δήμαρχος της βοσνιακής τουριστικής πόλης Τρνόβο, Ιμπρο Μπερίλο, υπέγραψαν χτες μνημόνιο με στόχο την κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κόστους 2,6 δισ. ευρώ σε ορεινή περιοχή κοντά στο Σεράγεβο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ισλαμιστές ένοπλοι επιτέθηκαν χτες σε πετρελαϊκή πλατφόρμα της γαλλικής πετρελαϊκής ΤΟΤΑΛ και της κρατικής λιβυκής εταιρείας στη Σύρτη της Λιβύης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις φρουρούς ασφαλείας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δημοσιεύματα κοσοβάρικων εφημερίδων καταγράφουν νέο μαζικό κύμα φυγής πολλών χιλιάδων νέων κάθε μήνα σε ευρωπαϊκές χώρες προς αναζήτηση εργασίας. Υπολογίζεται ότι μόνο μέσα στο Γενάρη πάνω από 10.000 μετανάστες από το Κοσσυφοπέδιο κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου σε χώρες της ΕΕ, με πρώτη την Ουγγαρία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Με νέες σφαγές πολλών δεκάδων αμάχων, εμπρησμούς σπιτιών και του μεγάλου τεμένους της πόλης Φοτοκόλ του Καμερούν, απάντησαν χτες Νιγηριανοί τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στις εναντίον τους κοινές επιχειρήσεις του Τσαντ και του Καμερούν. Οι τζιχαντιστές, αφού έσπειραν τον όλεθρο, αποχώρησαν επιστρέφοντας στη Νιγηρία. Ωστόσο το ίδιο 24ωρο εκπρόσωπος του στρατού του Καμερούν δήλωσε ότι Καμερουνέζοι στρατιώτες σκότωσαν σε μάχες τουλάχιστον 50 μισθοφόρους της Μπόκο Χαράμ στο Φοτοκόλ.

ΚΑΪΡΟ.-- Διακόσιοι τριάντα Αιγύπτιοι, που είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» κατά τις οποίες ανατράπηκε το 2011 ο τότε Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, καταδικάστηκαν χτες σε ισόβια κάθειρξη. Ανάμεσά τους είναι και 39 ανήλικοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Νεοζηλανδή δικαστής Λόουελ Γκόνταρντ διορίστηκε χτες επικεφαλής ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας σε βάρος κυκλώματος παιδεραστών της βρετανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, που δρούσε ατιμώρητα από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση αμαξοστοιχίας με ΙΧ αυτοκίνητο έξω από την πόλη της Νέας Υόρκης αργά το βράδυ της Τρίτης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ