Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «έλεγχος» του Ευρωκοινοβουλίου, το «δημοκρατικό» μνημόνιο και άλλα παραμύθια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ έχουν ανάγει την εξαπάτηση του λαού, το ψέμα και την κοροϊδία σε επιστήμη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα «επιχειρήματα» για να πείσει ότι το «3ο μνημόνιο Τσίπρα» είναι ...καλύτερο από τα προηγούμενα δύο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τις οποίες διαδέχτηκε στην αστική διακυβέρνηση, διαβεβαίωσε ότι πλέον στην τρόικα (που τώρα έγινε κουαρτέτο) έχει προστεθεί και το... «δημοκρατικό» Ευρωκοινοβούλιο, που θα ελέγχει κι αυτό την υλοποίηση του μνημονίου. Πάει πραγματικά πολύ να εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το Ευρωκοινοβούλιο από αντιδραστικό, αντιλαϊκό εργαλείο, που ξεπλένει όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, σε «φιλολαϊκή εγγύηση». Το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοστάτησε στην ψήφιση και την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νομοθετημάτων και μέτρων που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των λαών της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, όπως την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση», τη Στρατηγική 2020, το «Σύμφωνο για το ευρώ+», το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τόσα άλλα. Τα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, δηλαδή. Πρωταγωνιστεί στην αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της ενάντια στους εργαζόμενους.

***

Οι περιβόητες δε εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, που εμφανίζονται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ως «επικριτικές», όχι μόνο επικριτικές δεν ήταν, αλλά παρείχαν πλήρη κάλυψη και στήριξη στην πολιτική της, όπως και της ΕΕ συνολικά. Παρουσιάζουν την καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα ως κρίση χρέους, αθωώνοντας το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό σύστημα που η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο υπηρετούν. Σημειώνουν με νόημα ότι και τα μνημόνια και η τρόικα πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν η αποφυγή μη συντεταγμένης χρεοκοπίας των κρατών. Ψελλίζοντας κάποιες υποκριτικές επικρίσεις, επικαλούνται ότι το πρόβλημα είναι ότι η εντολή που έχει δοθεί στην τρόικα δεν είναι «διαφανής», ότι η συμμετοχή της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην τρόικα γεννάει δήθεν... σύγκρουση συμφερόντων. Στο τέλος, όμως, βρίσκουν ότι όλες αυτές οι «ελλείψεις» θα καλυφτούν με τη θέση σε λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Αυτό που, όμως, αποκαλύπτει πραγματικά τους σκοπούς των εκθέσεων, είναι οι προτάσεις τους:

1. Εμβάθυνση της ΟΝΕ, του αντιδραστικού δηλαδή χαρακτήρα της ΕΕ, ένταση της επιθετικότητάς της ενάντια στους λαούς.

2. Ο ΕΜΣ να ενσωματωθεί στην ευρωενωσιακή νομοθεσία και να αποφασίζει με ενισχυμένη πλειοψηφία κι όχι με ομοφωνία.

3. Δημιουργία Ευρωπαϊκού ΔΝΤ, το ίδιο και περισσότερο αντιδραστικού σε βάρος των λαών.

4. Πλήρης εφαρμογή του αντιλαϊκού Κανονισμού 472/2013, με τον οποίο η Επιτροπή ελέγχει τους προϋπολογισμούς και τις οικονομικές πολιτικές των κρατών - μελών, για την τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κριτηρίων λιτότητας. Πραγματικά για γέλια είναι, επίσης, η πρόταση για «δημοκρατική λογοδοσία» της τρόικα, δηλαδή να παρουσιάζεται ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ακρόαση!

***

Να, λοιπόν, ποιους λύκους έρχεται να εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «προστάτες» του λαού. Και για να μην ξεχνιόμαστε, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, με τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας να πρωτοστατούν, όπως ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος υπουργός και νυν ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Ν. Χουντής, πανηγύριζαν για τις εκθέσεις αυτές. Δήλωναν «δικαιωμένοι» γιατί όλα αυτά τα χρόνια μέσα και έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φώναζαν ότι η τρόικα και τα μνημόνια ...παραβιάζουν τις Συνθήκες της ΕΕ! Και τότε και σήμερα, πλασάρουν το παραμύθι για την «καλή ΕΕ», το «ναό της δημοκρατίας Ευρωκοινοβούλιο» και την «κακή τρόικα». Μάλιστα, ο Τσίπρας φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ο συσχετισμός αρχίζει να αλλάζει στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ΕΕ... Ως «απόδειξη» προβάλλει τα επίσημα και ανεπίσημα καλέσματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας των διαφόρων Σουλτς και Πιτέλλα να εγκολπώσουν κι επίσημα τον ΣΥΡΙΖΑ στις γραμμές τους. Αυτές οι προσκλήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από «παράσημα» της αντεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πειστήριο ότι εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή που του έχει αναθέσει η αστική τάξη.

Ο λαός μπορεί τώρα να βγάλει συμπεράσματα, μέσα από την ίδια τη σκληρή εμπειρία του. Πρέπει να τιμωρήσει σκληρά με την πάλη του όσους υπέγραψαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μνημόνια, όσους ορκίζονται στο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Μονόδρομος γι' αυτόν είναι η πραγματική φιλολαϊκή λύση με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να μπορέσει ο ίδιος να αποτινάξει τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος.


Β. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ