Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Αύριο πραγματοποιούνται προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές στη Νικαράγουα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν το σοσιαλδημοκρατικής λογικής Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας (FSLN) και τους Ντανιέλ Ορτέγκα, υποψήφιο Πρόεδρο, και τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, που είναι υποψήφια αντιπρόεδρος, να εξασφαλίζουν άνετα την πρώτη θέση. Το ποσοστό τους κυμαίνεται στο 69,8% ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μετά από την πρόσφατη επιχείρηση εκκένωσης της «ζούγκλας του Καλέ», χτες οι αστυνομικές αρχές ανέλαβαν ανάλογη δράση στα βόρεια του Παρισιού, σε περιοχή όπου είχαν καταφύγει προσωρινά χιλιάδες πρόσφυγες. Στο πλαίσιο ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, χιλιάδες κατατρεγμένοι γίνονται «μπαλάκι» και στη Γαλλία, αφού οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών τούς έχουν ξεριζώσει από τις πατρίδες τους.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο ενός Αφγανού δημοσιογράφου από το δίκτυο «Αριάνα» προκάλεσε έκρηξη στη νότια επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, που προκάλεσε και το θάνατο ενός συναδέλφου του. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι σήμερα οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 85% της επαρχίας, ενώ πριν από ελάχιστα χρόνια το ίδιο ποσοστό ήταν στον έλεγχο της κυβέρνησης.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τουλάχιστον 4.220 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν φέτος τη ζωή τους παλεύοντας με τα κύματα στη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι περίπου 725 περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους που καταγράφηκαν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη, στη βόρεια πόλη Τετουάν, πέντε ατόμων ως υπόπτων για σχέδια συνωμοσίας με σκοπό εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους». Οι συλληφθέντες φέρεται ακόμη πως σχεδίαζαν τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε παρακείμενο δάσος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η μεξικάνικη αλυσίδα ταχυφαγείων «Wahaca» στην Αγγλία έκλεισε χτες για απολύμανση όλα τα υποκαταστήματά της μετά τη μόλυνση 350 ατόμων από ιό που εισήλθε στον οργανισμό τους κατά την κατανάλωση φαγητού.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οι αρχές της Κένυας απέλασαν χτες τον Τζέιμς Γκάτντετ Ντακ, εκπρόσωπο Τύπου της αντικαθεστωτικής ένοπλης οργάνωσης του Νοτιοσουδανού ηγέτη και πρώην αντιπροέδρου, Ρίεκ Μάτσαρ, με αφορμή σχόλια που ανάρτησε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Υποστηρικτές των Νοτιοσουδανών αντικαθεστωτικών διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, καθώς στο Νότιο Σουδάν κατηγορείται για τρομοκρατία. Η εξέλιξη φέρεται (από σουδανικά ΜΜΕ) πως δρομολογήθηκε σε συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Κένυας και Νότιου Σουδάν.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σε διπλό «ηλεκτροσόκ» υποβάλλει από χτες η κυβέρνηση του Σουδάν τα λαϊκά στρώματα της χώρας, κόβοντας αφενός τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα και αυξάνοντας την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υποστηρίζοντας ότι έτσι θα φρενάρει τον πληθωρισμό και θα ελέγξει την υποτίμηση της σουδανικής λίρας. Το Σεπτέμβρη του 2013, μετά την ανακοίνωση παρόμοιων αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με πάνω από 200 νεκρούς.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Διεθνής νόμος έγινε η περσινή συμφωνία του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές που είχε υπογραφεί στο Παρίσι, έπειτα από την επικύρωσή της από τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ