Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο εξωραϊσμός του ΝΑΤΟ αλά ... ΣΥΡΙΖΑ

Η ...τσίπα είναι έννοια ασύμβατη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και τα παραδείγματα βρίθουν. Την Κυριακή κάνει φιέστα εξιλέωσης της αντιλαϊκής του πολιτικής, στο Σκοπευτήριο - Θυσιαστήριο της λευτεριάς στην Καισαριανή, τιμώντας υποτίθεται τους λαϊκούς αγώνες και τη Δευτέρα συναντά τον ΝΑΤΟικό φονιά, διοικητή των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι, «ξεπλένοντας» το ΝΑΤΟ για τα εγκλήματά του όπου Γης. Ταυτόχρονα, ζήτησε προστασία για τις συνεχόμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο, όταν το ΝΑΤΟ που η κυβέρνηση το έφερε στο Αιγαίο με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, είναι αυτό που κάνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν τη μαζική προσφυγιά. Δεν πρόκειται για ...διχασμό προσωπικότητας, αλλά για συνειδητή πολιτική που επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου που υλοποιεί καθημερινά, με επικλήσεις στην ηρωική Ιστορία του ΕΑΜ, της αντίστασης του λαού μας. Μόνο που είναι ύβρις και θράσος να συμμετέχεις σε όλους τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, να δείχνεις κάθε μέρα τη διαθεσιμότητά σου για το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και την ίδια ώρα να ...πουλάς αριστεροσύνη και να το παίζεις συνεχιστής των αγώνων για τη ...«χαμένη άνοιξη που δεν ήρθε».

***

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ευθυγραμμίζεται σε όλα με το φονικό όργανο του ευρωατλαντικού κεφαλαίου, παρουσιάζει το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας. Στην επίσημη λιτή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με τον ΝΑΤΟικό διοικητή, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης, προστίθεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου». Δεν αναφέρεται τι απάντησε ο συνομιλητής του, αλλά ούτε και χρειάζεται, αφού είναι γνωστή η διαχρονική στήριξη της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, οι διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας, βολεύουν τα σχέδιά τους, από τη μια, να παρουσιάζονται ως χωροφύλακες και, από την άλλη, να τις αξιοποιούν για να προωθούν τα συμφέροντά τους σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή που φλέγεται, την Ανατολική Μεσόγειο, και είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, τραβώντας το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.

***

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε και η συνάντηση του ΝΑΤΟικού στρατηγού στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, όπου, όπως αναφέρεται, «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας και στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή. Εγινε εκτίμηση της δραστηριότητας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω παρουσίας της» και απασχόλησαν «θέματα που άπτονται των προκλήσεων που θέτει στη Συμμαχία το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας», αλλά και «θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω ενίσχυσής της». Δηλαδή πώς θα συνεχιστεί το ΝΑΤΟικό «καπέλο» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Συρία και την Μέση Ανατολή, πώς θα συνεχιστούν οι επεμβάσεις με την συμμετοχή και της Ελλάδας, προωθώντας την πολιτική που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο ΝΑΤΟικός στρατηγός επιθεώρησε όλες τις εγκαταστάσεις που διευκολύνουν αυτόν το σκοπό: Τη βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πεδίο Βολής Κρήτης, κρίσιμα εφαλτήρια για την εξαπόλυση των επεμβάσεων.

***

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι και η σημερινή κυβέρνηση όπως όλες οι προηγούμενες πουλάνε το «παραμύθι» στο λαό ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου είμαστε σύμμαχοι, εξασφαλίζει την ασφάλεια στην Ελλάδα και την περιοχή, βοηθάει και το Κυπριακό. Δεν φτάνει ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου, οι συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, που το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί καν θέμα, αφού γίνεται μεταξύ συμμάχων, ή η στήριξη της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία. Μάλιστα, και εν μέσω διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό που προδιαγράφουν μια νέα διχοτομική λύση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είπε σαφώς ότι μέρος των τουρκικών στρατευμάτων θα παραμείνει στο νησί. Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες «εάν τελείωνε η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω του Κυπριακού».

Είναι φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται για λογαριασμό της αστικής τάξης, διεκδικώντας την αναβάθμισή της. Αυτή είναι η σημαία της, αλλά αυτή η σημαία είναι ξένη με τα λαϊκά συμφέροντα.


Δ. Κ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org