Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Δύο Αμερικανοί αστροναύτες, προερχόμενοι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσθαλασσώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον Κόλπο του Μεξικού πάνω στην κάψουλα Dragon, σφραγίζοντας επιτυχώς την πρώτη αποστολή της ιδιωτικής εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ «SpaceX» σε συνεργασία με τη NASA.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε νωρίς χτες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Νασίρ Χίτι, επικαλούμενος διάψευση των προσδοκιών και των ελπίδων που είχε ως διπλωμάτης καριέρας για την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα ώστε να ξεπεραστεί η εντεινόμενη οικονομική κρίση. Στη θέση του Χίτι διορίστηκε ο Σαρμπέλ Ουάχμπε, σύμβουλος του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Μισέλ Αούν, για διπλωματικά θέματα.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 83 ετών, ο Τζον Χιουμ, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «αρχιτέκτονας» της συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία και της επίτευξης της ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» πριν από 22 χρόνια. Βραβεύτηκε το 1998 με το Νόμπελ Ειρήνης, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Σιν Φέιν και τους προτεστάντες. Πέθανε μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια που δεν διευκρινίστηκε.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Την άμεση διενέργεια έρευνας για τα αίτια των δεκάδων πυρκαγιών που καταγράφονται εδώ και μερικές μέρες σε δασικές εκτάσεις της Αλγερίας ζήτησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντελματζίτ Τεμπούν. Από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου έχουν καταστραφεί εξαιτίας πυρκαγιών πάνω από 8.800 εκτάρια δασικών εκτάσεων στη χώρα, εκτιμά το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τουλάχιστον 8.000 Καλιφορνέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Κυριακή σε ορεινές περιοχές ανατολικά του Λος Αντζελες μετά από μεγάλη ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που σημειώθηκε στην περιοχή περικυκλώνοντας τις κομητείες Ριβερσάιντ και Μπερναντίνο.

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ.-- Η τροπική καταιγίδα «Ησαΐας» πλησίασε χτες σχετικώς «εξασθενημένη» περιοχές της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, αφού πέρασε σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, με ριπές ανέμου ταχύτητας 110 χιλιομέτρων την ώρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απαίτησε να καταδικαστεί εκ νέου σε θάνατο ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, δράστης της βομβιστικής επίθεσης στον μαραθώνιο της Βοστόνης στις 15 Απρίλη 2013, επικρίνοντας την πρόσφατη ακύρωση της ποινής του από ομοσπονδιακό εφετείο.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν χτες να κοιμηθούν στο ύπαιθρο δίχως σκηνές, καθαρό νερό ή τρόφιμα μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν την πόλη Μπουτ στην επαρχία Μπλε Νείλος του Σουδάν, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία. Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν ολοσχερώς πάνω από 1.200 σπίτια.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ και Ανουάρ Γκαργκάς, αντίστοιχα, «έσπασαν τον πάγο» που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια τις διμερείς σχέσεις και συζήτησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, «ουσιαστικά, με ειλικρίνεια και φιλικά» για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Νωρίτερα, οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του Τζαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος θεωρείται επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης «Tondar» («Κεραυνός» στα φαρσί) που εδρεύει στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη φονική βομβιστική επίθεση το 2008 στη νότια πόλη Σιράζ και για άλλες απόπειρες επιθέσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ