Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενας Γερμανός που εργαζόταν στην πετρελαϊκή εταιρεία «Μπιλιφίνγκερ Μπέργκερ» στη νιγηριανή πόλη Πορτ Χαρκούρτ στο Δέλτα του Νίγηρα απάχθηκε χτες από ένοπλους με στρατιωτική αμφίεση. Οι απαγωγές και οι επιθέσεις ένοπλων κινημάτων σε εγκαταστάσεις ξένων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν προκαλέσει μείωση 20% της πετρελαϊκής παραγωγής απ' την αρχή του έτους.

ΝΤΙΛΙ.-- Η Αυστραλία ξεκίνησε χτες τη «σταδιακή» δήθεν αποχώρηση των δυνάμεών της απ' το Ανατολικό Τιμόρ θεωρώντας πως η κατάσταση «σταθεροποιήθηκε» μετά τις προ τριών μηνών βίαιες συγκρούσεις. Ανακοινώθηκε έτσι η αποχώρηση λίγων εκατοντάδων Αυστραλών ενώ πίσω θα παραμείνουν (άγνωστο έως πότε...) άλλοι 2.000 τάχα για την «τήρηση της έννομης τάξης».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Αρνητικά απέβησαν χτες τα αποτελέσματα εξετάσεων για γρίπη των πουλερικών σε έξι απ' τους επτά Ινδονήσιους που νοσηλεύονται από προχτές με «ύποπτα» συμπτώματα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε λεωφορείο στην κομητεία Τιαντσού της επαρχίας Γκουισού της Νοτιοδυτικής Κίνας από άγνωστη αιτία κόστισε χτες τη ζωή 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσανγκ, ακύρωσε την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κίνας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι «φέρεται εχθρικά» προς την κυβέρνηση της νήσου.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Νότια Κίνα καθώς ο τυφώνας «Πραπιρούν» έπληξε χτες τις κινεζικές ακτές. Δεν έγιναν γνωστές ανθρώπινες απώλειες από τον τυφώνα, που προκάλεσε προηγουμένως 6 νεκρούς στις Φιλιππίνες.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Κατολίσθηση σε απομακρυσμένη περιοχή του Νεπάλ έθαψε ένα σχολείο και κόστισε τη ζωή 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Διάλογο ανοίγει εσπευσμένα η κυβέρνηση της Ονδούρας για τα εργασιακά και οικονομικά αιτήματα των δασκάλων καθώς η καθολική συμμετοχή στην απεργία συνοδεύτηκε και με τελεσίγραφο 24 ωρών για απεργία επ' αόριστο. Παρά την κίνηση... «καλής θέλησης» της κυβέρνησης χιλιάδες δάσκαλοι εκ νέου διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι -ανάμεσά τους πέντε μικρά παιδιά - έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίστηκαν στη Σάντα Μαρία Τσιλτσότλα στη νότια επαρχία Οαξάκα, όταν σημειώθηκε κατολίσθηση και τα σπίτια τους καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη, που πλήττεται - όπως και οι περισσότερες πόλεις στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ - από κύμα καύσωνα καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ