Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χτες το νόμο που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF). Ο νόμος ορίζει ότι ο αρχηγός του κράτους θα αποφασίσει σχετικά με την ανανέωση της Συνθήκης από τη Ρωσία και θα τεθεί σε ισχύ τη μέρα της επίσημης δημοσίευσής του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βίκτορ Μποντάρεφ, υπογράμμισε ότι «η αναστολή της Συνθήκης είναι ένα αναγκαστικό και αναγκαίο μέτρο και μια κατάλληλη προσέγγιση στο σημερινό σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών», καθώς είχε προηγηθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΙNF.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σλοβενία και Γαλλία υπέγραψαν χτες σχέδιο δράσης για τη στρατηγική τους συνεργασία, κατά την επίσκεψη του Σλοβένου ΥΠΕΞ Μίρο Τσεράρ στο Παρίσι. Ανακοίνωση του σλοβενικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το σχέδιο αφορά τη χρονική περίοδο 2019 - 2022, ενώ ο Τσεράρ διευκρίνισε ότι αυτό επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της έρευνας. Σημειωτέον, η Γαλλία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας. Σε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, με επισημάνσεις για το «ευρωπαϊκό μέλλον» που πρέπει να διασφαλιστεί για την περιοχή.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα, ενώ ο Ράντεφ χαρακτήρισε «ιστορική» τη νέα διακήρυξη που σχεδιάζεται να υπογραφεί για τις διμερείς σχέσεις. Μεταξύ άλλων ο Ράντεφ κάλεσε Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Βουλγαρία και διαφήμισε «τα επενδυτικά της πλεονεκτήματα», τονίζοντας ειδικά τη γεωγραφική της θέση και δεσμευόμενος ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη συνεχή «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» και την «αντιμετώπιση προβλημάτων» που ενδεχομένως αποθαρρύνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο 48χρονος Ραούλ Γκάντι ανακοίνωσε χτες ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του «Κογκρέσου», του κόμματος που επί σειρά δεκαετιών βρέθηκε στο τιμόνι της Ινδίας. Ο Γκάντι δήλωσε υπεύθυνος για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές, όταν το ινδουιστικό κόμμα «Μπαρατίγια Τζανάτα» (BJP) του Ναρέντρα Μόντι σημείωσε νέα μεγάλη νίκη έναντι του «Κογκρέσου».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org