Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλοι περικύκλωσαν και κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας το υπουργείο Εσωτερικών μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με μέλη της ασφάλειας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ενόπλους από την πόλη Ζιντάν, που διαμαρτύρονται εδώ και μέρες γιατί τους αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα της ασφάλειας σε πετρελαιοπηγές και πέρασε σε σώμα ελεγχόμενο από την κεντρική κυβέρνηση. Οι αντιπαραθέσεις ένοπλων ομάδων έχουν κυριαρχήσει μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την ανάγκη «διαφύλαξης της συνοχής και της ενότητας της κυβέρνησης» έφερε ως δικαιολογία για την αποπομπή της υπουργού Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, μιλώντας χτες στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Η 40χρονη Ντελφίν Μπατό, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποπέμφθηκε μετά από κριτική που άσκησε στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, που μειώνει κατά 7% και τις δαπάνες του υπουργείου της.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Τους ισραηλινούς αποκλεισμούς και περιορισμούς, κοινώς την ισραηλινή κατοχή αν και δεν την ονομάζουν έτσι, υποδεικνύουν ως βασικούς παράγοντες συρρίκνωσης της παλαιστινιακής οικονομίας και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα εκθέσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΟΗΕ, μετά από επί τόπου επισκέψεις εμπειρογνωμόνων. Οι εκθέσεις αναφέρονται τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Οχθη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δεκαεπτά νεκροί είναι ο απολογισμός πυραυλικής επίθεσης μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην επαρχία του βορείου Ουαζιριστάν. Πρόκειται για την 3η επίθεση από την εκλογή του προέδρου Ναουάζ Σαρίφ που είχε ζητήσει τον πλήρη τερματισμό των επιθέσεων αυτών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε επιθέσεις με στόχο κυρίως αμάχους στο Ιράκ ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο του τελευταίου τριημέρου σε 110 και τους τραυματίες σε περισσότερους από 300. Επίκεντρο του νέου αυτού λουτρού αίματος είναι σιίτες άμαχοι, γεγονός που εντείνει περαιτέρω τη διαδογματική ένταση στη χώρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Υπέρ του περιορισμού των παρεμβάσεων του Ισλαμικού κράτους στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής των πολιτών τάχθηκε ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροουχανί, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε διατυπώσει και προεκλογικά διαφωνώντας και με τις απαγορεύσεις στο διαδίκτυο. Ο Ροουχανί δεν έχει ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Αναμένεται να παραλάβει την προεδρία από τον Αχμαντινετζάντ στις αρχές Αυγούστου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σε τουλάχιστον 29 αυξήθηκαν χτες οι νεκροί του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν την Τρίτη τη δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας και σε αρκετές εκατοντάδες οι τραυματίες. Εξαιτίας του σεισμού κατέρρευσαν πάνω από 1.500 κτίρια.

ΣΟΦΙΑ.-- Ο πρώην αρχηγός της βουλγαρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ κατηγορείται για υπεξαίρεση κεφαλαίων ύψους περίπου 2,4 εκατ. ευρώ από το 2007-2011 και πλαστογραφία πάνω από 1.100 αποδείξεων πρακτόρων της υπηρεσίας ανακοίνωσε χτες η Εισαγγελία στη Σόφια. Ο Κίροφ απειλείται με ποινή κάθειρξης 10 ως 20 ετών και κατάσχεση της περιουσίας του. Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν και χτες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη βουλγαρική βουλή, με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ισπανία απειλεί το διάσημο ηθοποιό Σον Κόνερι και τη σύζυγό του για υπόθεση πολυτελούς κατοικίας που διέθετε ο Σκοτζέζος στην Κόστα ντελ Σολ, στην Μαμπάεγια. Διεξάγεται έρευνα για φοροδιαφυγή ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 80χρονος ηθοποιός που ζει στις Βερμούδες δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αμερικανική εταιρεία «Yahoo» προχώρησε στην εξαγορά της «Qwiki», της εφαρμογής βίντεο και μουσικής για «έξυπνα» κινητά και υπολογιστές - ταμπλέτες. Ο ανταγωνισμός με την «Google» και το «Facebook» φουντώνει για το μεγαλύτερο μερίδιο της ιδιαίτερα κερδοφόρας αγοράς για τα μονοπώλια του κλάδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ