Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ.-- Σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης ο 85χρονος πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών του CDU, Χέλμουτ Κολ. Από το γραφείο του σημειώνεται ότι είχε εγχειρηθεί το Μάη στο ισχίο και πρόσφατα εγχειρήθηκε και πάλι, ενώ άλλα δημοσιεύματα κάνου λόγο για πολύ σοβαρή κατάσταση της υγείας του.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αποκάλυψε χτες το όνομα του οργανωτή της δολοφονίας, την 1η Οκτώβρη 2014, του 27χρονου βουλευτή Ρόμπερτ Σέρα, του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εκτελέστηκε από ενόπλους μαζί με τη σύζυγό του έξω από το σπίτι του. Πρόκειται για τον γνωστό παραστρατιωτικό από την Κολομβία Χούλιο Βέλες, δεξί χέρι του αντιδραστικού πολιτικού, πρώην Προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες στην παραμεθόρια με τη Βενεζουέλα περιοχή της Κούκουτα. Ο Μαδούρο ζήτησε την έκδοση του Χ. Βέλες, που είναι φυγόδικος και για άλλα εγκλήματα στην Κολομβία. Πρόσφατα επίσης εκδόθηκε άλλος ένας εκ των ενόπλων που συμμετείχαν στην εκτέλεση του Σέρα, ο επίσης παραστρατιωτικός Λέιβερ Παντίγια Μεντόσα, με κολομβο-βενεζουελάνικη καταγωγή.

ΡΙΓΑ.-- Σε ψηφοφορία που διεξήχθη χτες στην 100μελή λετονική Βουλή νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη, με 55 ψήφους, ο έως τώρα υπουργός Αμυνας, Ραϊμόντς Βέγιονις, που προέρχεται από το Οικολογικό Κόμμα. Ο 48χρονος Βέγιονις είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος μέχρι το 2011, ενώ είναι υπέρμαχος του ευρωατλαντικού άξονα στην αντιμετώπιση της «ρωσικής επιθετικότητας». Ο Πρόεδρος της Λετονίας είναι, με βάση το Σύνταγμα, ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, διορίζει τον πρωθυπουργό και επικυρώνει τους νόμους.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα σκότωσαν χτες δύο μέλη της τουριστικής αστυνομίας σε δρόμο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Καταγγελίες για βασανισμό και 8.000 θανάτους πολιτών από το νιγηριανό στρατό, στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» έκανε χτες εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο, καλώντας τον νέο Πρόεδρο της Νιγηρίας, Μοχαμάντου Μπουχάρι, να διενεργήσει επείγουσα έρευνα για το θάνατο «8.000 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, πέθαναν από την πείνα, από ασφυξία ή βασανιστήρια».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε χτες πως θα μεταβεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για επίσημη επίσκεψη, στις 11 Ιούνη, μεταξύ άλλων για να συμπροεδρεύσει σε συζήτηση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Βοσνία στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν χτες πως ήταν ένας 19χρονος Σαουδάραβας ο βομβιστής αυτοκτονίας που εξαπέλυσε επίθεση την Παρασκευή στο σιιτικό τζαμί της πόλης Ταμάμ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Οι αρχές σημείωσαν πως ο νεαρός, που έφερε γυναικεία αμφίεση την ώρα της επίθεσης, χρησιμοποίησε εκρηκτικά RDX που χρησιμοποιεί ο στρατός.

ΣΕΟΥΛ.-- Το BBC μετέδωσε χτες ότι η Νότια Κορέα προχώρησε σε πετυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, που μπορεί να φτάσει στις περισσότερες περιοχές της ΛΔ Κορέας.

ΣΕΟΥΛ.-- Οι αρχές της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσαν ακόμα πέντε κρούσματα του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS), αυξάνοντας έτσι σε 30 τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέσα στις τελευταίες 15 μέρες. Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ