Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Ο Μαρτίν Τορίχος, γιος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της χώρας, Ομάρ Τορίχος, που είχε διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ την «επιστροφή» της Διώρυγας, εκλέχτηκε πρόεδρος του Παναμά με ποσοστό 47%. Ο Τορίχος διαδέχεται τη Μιρέγια Μοσκόσο, πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της χώρας. Κύριος αντίπαλός του ήταν ο πρώην πρόεδρος Γκιγέρμο Εντάρα, του δεξιού Κόμματος της Αλληλεγγύης, που έλαβε 30,64%. Ο νικητής των εκλογών, υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς, υποσχέθηκε «μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τα έξι μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας ανακοίνωσαν πως αναμένουν ότι φέτος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα είναι πολύ βραδύς -θα διαμορφωθεί στο 1,5% έναντι 1,7%, που είχαν προβλέψει τον περασμένο Οκτώβρη- ώστε να αποτρέψει τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τον ερχόμενο χρόνο, στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Πιο ανθρώπινος και πιο κοντά στο λαό» θεωρείται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους (44%) σε σχέση με το Δημοκρατικό αντίπαλό του για το Λευκό Οίκο Τζον Κέρι (36%), σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου ABC και της «Washington Post». Στο μεταξύ ο «γκουρού των επενδύσεων» Γουόρεν Μπάφερ ανακοίνωσε πως προσχώρησε στο οικονομικό επιτελείο συμβούλων του Κέρι.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Για προσπάθεια διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης της ΛΔ Κορέας κατήγγειλε χτες τις ΗΠΑ Βορειοκορεάτης αξιωματούχος, με αφορμή νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία», στην οποία συμπεριλαμβάνεται και πάλι η ΛΔ Κορέας. Στο μεταξύ, χτες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως μέσω του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού χορηγεί στην Πιονγιάνγκ ποσό 30.000 ευρώ για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 22ης Απρίλη στο Ριόν Τσον.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων από τη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, εάν οι σουδανικές αρχές δεν επιτρέψουν τάχιστα την ανεμπόδιστη πρόσβαση οργανώσεων αρωγής, επισημαίνει έκθεση της 10μελούς ομάδας ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ που επισκέφθηκε προσφάτως την περιοχή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Με δακρυγόνα και κλομπ ειδικές δυνάμεις της νιγηριανής αστυνομίας επιχείρησαν χτες να καταστείλουν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, όπως και στο Λάγος, διαδηλώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και υποστηριχτών του πρώην δικτάτορα που κατηγορούσαν την κυβέρνηση Ομπασάντζο για αδυναμία καταπολέμησης της φτώχειας και της διαφθοράς.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Οι «Δυνάμεις για την Αμυνα της Δημοκρατίας», η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών στο Μπουρούντι, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη μεταβατική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο κατηγορώντας τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα πως παραβιάζουν την ειρηνευτική διαδικασία, που ενεργοποίησε συμφωνία για τη λήξη του προ δεκαετίας πολέμου.

ΚΟΥΕΤΑ.-- Τρεις Κινέζοι τεχνικοί σκοτώθηκαν και άλλοι ένδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας χτες στο υπό κατασκευή λιμάνι Γκανταουάρ του Πακιστάν. Οι αρχές έκαναν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», εκ μέρους οργανώσεων που «αντιτίθενται στην πρόοδο».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο Φιλιππινέζοι πολίτες συνελήφθησαν χτες ως ύποπτοι για «σχεδιασμό βομβιστικής ενέργειας» ενόψει των εκλογών της 10ης Μάη. Οι συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι και επιμένουν ότι τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στην κατοχή τους «δεν τους ανήκουν». Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πιθανές σχέσεις τους με την οργάνωση Αμπού Σαγιάφ.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Στη σύλληψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού ΛενινιστικούΜ.Κ. Νεπάλ, και του προέδρου του Κογκρέσου και πρώην πρωθυπουργού, Γ. Π. Κοϊράλα, προχώρησαν χτες οι αρχές του Νεπάλ, ενώ συνέλαβαν άλλους τουλάχιστον χίλιους διαδηλωτές που διαδήλωναν. Ωστόσο, υπαναχωρώντας μερικές ώρες μετά, η κυβέρνηση του μονάρχη Γκιανέντρα ήρε την απαγόρευση των διαδηλώσεων και απελευθέρωσε τους δύο πολιτικούς ηγέτες, σε μια προσπάθεια να «κατευνάσει» την ιδιαίτερα οξυμένη πολιτική κατάσταση.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-- Ξεκίνησε χτες στην Ιταλία η δίκη της Νάντια Δισδεμόνα Λιότσε, φερόμενης ως μέλος της οργάνωσης των νέων «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που κατηγορείται για συμμετοχή στην ανταλλαγή πυροβολισμών σε τρένο το Μάρτη του 2003, από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και ένας επίσης φερόμενος ως τρομοκράτης. Είναι η πρώτη δίκη «μελών» των νέων «Ερυθρών Ταξιαρχιών».

ΣΟΦΙΑ.-- Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είχε διακοπεί τη δεκαετία του '90.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ