Κυριακή 4 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σαούντ αλ Φαϊζάλ

Γρηγοριάδης Κώστας

Καθώς κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, εμφανίζονται και δυνάμεις που παίζουν το ρόλο του «λαγού». Τέτοια περίπτωση είναι η Σαουδική Αραβία όντας η κινητήρια δύναμη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Σ. Αραβία, ΗΑΕ), που πλέον λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η σαουδαραβική ηγεσία εμφανίζεται ως η πλέον «σκληρή» απέναντι στη Συρία και «πετά ιδέες στο τραπέζι», που απορρίπτονται αλλά παράλληλα «δουλεύονται».

Αφού εγκαινίασε την αποχώρηση διπλωματικών αποστολών από τη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών της, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, υπήρξε ο πρώτος που έθεσε ζήτημα «ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων» στη χώρα (δήθεν για την υπεράσπιση των αμάχων) και ήταν αυτός που αποχώρησε θορυβωδώς ακόμη και από σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», την περασμένη βδομάδα, κρίνοντας «ανεπαρκείς τις προτάσεις» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ζητώντας ανοιχτά εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Η Σαουδική Αραβία μαζί με την τουρκική ηγεσία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους την, προερχόμενη από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», αντιπολίτευση, στηρίζουν το λεγόμενο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» και αυτοί ανοιχτά (γιατί αυτό κάνουν και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κρυφά) εξοπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί στην ευρεία Μέση Ανατολή.


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ