Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις αρχές του Ιράν πως γνώριζαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή ότι το ουκρανικό αεροσκάφος, που συνετρίβη στις αρχές Γενάρη κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, είχε καταρριφθεί από πυραύλους του Ιράν. Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα έχει διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε ότι ένας ελβετικός δίαυλος που επιχειρείται να ανοίξει για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν δεν αποτελεί ένδειξη καλής θελήσεως από την πλευρά των ΗΠΑ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η έναρξη της διαδικασίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη ξεκίνησε από την Αϊόβα, δίνοντας αφορμή στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφερθεί απαξιωτικά στους αντιπάλους του. Μιλώντας στο «Fox News», ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς «κομμουνιστή», την συνυποψήφιά του Ελίζαμπεθ Γουόρεν «παραμυθατζού», τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ που επίσης διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, «κοιμήση» και τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ «πολύ μικρό» λόγω χαμηλού αναστήματος.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τον πρώην υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Σιίτη Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι, επέλεξε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλιχ. Ο Αλάουι έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να συγκροτήσει κυβέρνηση με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαλάουι (νότια Αφρική) μηδένισε τα αποτελέσματα των περσινών προεδρικών εκλογών, κρίνοντας πως κατά τη διεξαγωγή τους σημειώθηκε εκτεταμένη και συστηματική νοθεία προκαλώντας την εκλογή του Προέδρου Πίτερ Μουθαρίκα με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων από τον συνυποψήφιό του Λάζαρους Τακουέρα που είχε πάρει 35%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ