Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΠΛΑΪ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

(Το μήνυμα των γονέων)

ΚΑΘΑΡΗ, κρυστάλλινη η πρόσφατη ανακοίνωση των Ομοσπονδιών Ενώσεων Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αν. Αττικής. Είναι η απάντηση που δίνει η λαϊκή οικογένεια για τα παιδιά της που διεκδικούν δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

ΕΙΝΑΙ ο πατέρας, που ζει την αγωνία για τη μόρφωση του παιδιού του. Αυτός που δουλεύει εξοντωτικά, που βλέπει επίσης τα παιδιά του στο εξοντωτικό σχολικό δρομολόγιο να φεύγουν κι αυτά από τις 7 π.μ. και να γυρίζουν στο σπιτικό στις 9.00 αργά το βράδυ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ψύχραιμα και αποφασιστικά προχωρούν μπροστά. Ξέρουν τι ζητούν κι έχουν πλήρη γνώση για τους στόχους καθώς και τις επιδιώξεις του αντίπαλου.

ΤΙΣ τελευταίες μέρες από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί ένας αυταρχικός παροξυσμός. Αξιοποιώντας εισαγγελείς, προϊσταμένους εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων επιχειρούν να πλήξουν το μαθητικό κίνημα.

ΚΑΙ ζούμε αυτές τις μέρες το εξωφρενικό, διευθυντές σχολείων να οργανώνουν συσκέψεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους 17άρηδες, που κατεβαίνουν στους δρόμους για ένα δωρεάν ενιαίο δημόσιο σχολείο.

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ τρομοκράτησης και εκφοβισμού του μεγάλου μετώπου για μια πραγματική λαϊκή Παιδεία μπήκαν σε κίνηση για να σταματήσουν και να πλήξουν το μαθητικό κίνημα.

ΓΝΩΡΙΜΕΣ οι μεθοδολογίες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδάς, με γνωμάτευσή του νομιμοποιεί τη συλλογή και τη χρήση των στοιχείων από σταθερές και φορητές βιντεοκάμερες.

ΣΤΙΣ «χαφιεδοκάμερες» και η αναφορά της σ. Αλέκας Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας στη Βουλή που τόνισε ότι ήταν «με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης», άσχετα ποιος ήταν ο φορέας που έκανε το βήμα. Εγινε ένα σημαντικό βήμα, αρνητικό βεβαίως, με το να πάρει η δικαστική αρχή και να ζητήσει να λειτουργήσουν οι κάμερες, οι χαφιεδοκάμερες, όπως πολύ σωστά λέει ο λαός, κατά τη διάρκεια των μαθητικών εκδηλώσεων.

Κι όχι μόνο αυτό. Είναι και ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί αυτής της εξέλιξης, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που καταγγέλλει και λοιδορεί τους μαθητές γιατί παλεύουν για το άρθρο 16 και τον «Καποδίστρια»...

ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το «ο γέγονε γέγονε» στο θέμα των νόμων. Πρέπει να κάνουν αγώνες για να σταματήσουν τους νόμους, που θα έρθουν αύριο, είτε η τροποποίηση του άρθρου 16, είτε ο «Καποδίστριας», που αφορούν το σύνολο της πολιτικής.

ΚΑΙ η Αλέκα Παπαρήγα θα προσθέσει: «Και μπράβο στο μαθητικό κίνημα που μπορεί πραγματικά να συνδυάζει τα τοπικά δικά του προβλήματα με τα γενικότερα που επίσης το αφορούν».

ΣΤΟ δρόμο, λοιπόν, ξανά την περασμένη Πέμπτη φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σ' ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έδειξε το βάθος και την αποφασιστικότητα του μαθητικού κινήματος.

ΜΙΑ μικρή αναδρομή σε αγώνες για την Παιδεία έχει να δείξει την αποφασιστική και αγωνιστική δράση όταν και τότε ξεδιπλώθηκαν οι σημαίες και τα πλακάτ έδιναν απάντηση στην προσπάθεια να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τον αγώνα. Οι μαθητές σήμερα δε σκύβουν το κεφάλι.

ΣΤΑ 90χρονα του ΚΚΕ, που γιορτάζονται, το κεφάλαιο λαϊκή Παιδεία είναι ο μεγάλος, σταθερός στόχος που είχε κι έχει βάλει το Κόμμα από την πρώτη ώρα που άρχισε την επική αγωνιστική διαδρομή του.

ΠΟΙΟΣ δε θα σταματήσει μπροστά στην επιστημονική πλούσια προσφορά των εκπαιδευτικών μας στα χρόνια της Κατοχής, τότε, που ο μεγάλος δάσκαλος, ο κομμουνιστής Δημήτρης Γληνός, στην ηγετική ομάδα του Κόμματος και η μεγάλη ομάδα των συνεργατών του δούλεψαν με ενθουσιασμό και πίστη για να αναδείξουν την Παιδεία πραγματικά δημόσια λαϊκή και δωρεάν.

ΕΙΝΑΙ μεγάλος ο αγώνας αυτός που συνεχίζεται. Τα νιάτα είναι η κρυστάλλινη φλέβα που ξεπετιέται μέσα από την πέτρινη γη μας. Νιάτα μαχητικά με αστραπές στα μάτια στους μεγάλους ορίζοντες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ