Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αλλού το γεγονός, αλλού ζουμάρουν!

Αρνούμαι μετά βδελυγμίας να κουβεντιάσω το ζήτημα των καμερών έτσι όπως μπαίνει! Απλοϊκά και χυδαία! Αν, δηλαδή, είναι χρήσιμες για τη δημοκρατία ή όχι! Αν προστατεύουν την περιουσία των νοικοκυραίων από τους αγριεμένους φοιτητές. Αν, τελικά, συλλαμβάνουν τους τρομοκράτες. Αυτά τα θέματα θα τα λύσει ο Τράγκας και οι άλλοι χορωδοί της «έννομης» τάξης, που φαίνεται ότι έχουν ειδίκευση! Εμένα με απασχολεί η αξιοπιστία των καμερών. Αν, δηλαδή, έχουν την ικανότητα να καταγράφουν την πραγματικότητα. Ε, λοιπόν, σας βεβαιώνω, και με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, πως είναι τελείως άχρηστες! Είναι μεροληπτικές και προκατειλημμένες! Στην κυριολεξία, τραβάνε ό,τι θέλουν! (Επομένως, το υλικό που καταγράφουν, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο αποδεικτικό υλικό. Ούτε για τους κατήγορους, ούτε για τους κατηγορούμενους, όπως διατείνεται -και προβάλλει σαν επιχείρημα - η χορωδία)!

Για να αποδείξω το επιχείρημά μου περί της αναξιοπιστίας τους, θα σας θυμίσω πως δεν υπάρχει γωνία στην πόλη μας που να μη διαθέτει την κάμερά της. Και ιδιαίτερα πως δεν υπάρχει γωνία, πεζοδρόμιο, κτίριο, περίπτερο, κολόνα, χωρίς κάμερα γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Ο «ζεστός» αυτός χώρος, με τη Βουλή, με τα υπουργεία, με τα διάφορα ξενοδοχεία, με τα ρεστοράν, τα μπιστρό και τα καφέ, τα μέρη δηλαδή που συχνάζει η πολιτική, οικονομική κομπίνα, εκεί που στήνονται οι «δουλιές», εκεί που ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές, που γίνονται οι εκβιασμοί, που διορίζονται οι κυβερνήτες και οι κυβερνήσεις, είναι ζωσμένος από κάμερες. Και, όμως! Δεν υπάρχει ούτε ένα καρέ που να δείχνει κάτι το επιλήψιμο! Τι σκατά τραβάνε, λοιπόν, τόσες κάμερες; Πού έχουν το νου τους οι χειριστές τους; Πού ζουμάρουν;

Βλέπετε; Οι κάμερες, κύριοι, είναι στραβές! Μεροληπτικές! Αναξιόπιστες! Βλέπουν ό,τι γουστάρουν! Ζουμάρουν σε λάθος παράθυρα, μπαίνουν σε λάθος χώρους. Ανοίγουν λάθος τουαλέτες! Ούτε μια φορά σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας τους, δεν έπιασαν μια ύποπτη κίνηση, μια συνωμοτική ματιά, ένα μικρό ή μεγάλο «ντελίβερι». Και ρωτώ, για να μην τρελαθούμε, πού κλείνονται οι πονηρές δουλιές; Στο Κερατσίνι; Εκεί ξεπλένεται το μαύρο χρήμα; Εκεί γίνεται η αγοραπωλησία των όπλων; Εκεί ανακατανέμεται η κοκαΐνη; Εκεί αλλάζουν χέρια και σημαίες τα κότερα; Μήπως στα Λιόσια ή στο Χαϊδάρι; Είδατε ποτέ να τρώει στο Πέραμα ο πρόεδρος της «Αλφα», που τα κέρδη της λέει έπιασαν Ιμαλάια, με τον κ. Αλογοσκούφη, για παράδειγμα; 'Η την κ. Μπακογιάννη με τον Αμερικάνο πρέσβη, επίσης για παράδειγμα; Μάθατε ποτέ να συζητιέται το Σκοπιανό στην Καλλιθέα; Να πηγαίνει ο Κλίντον ή ο Γκορ για συζητήσεις και επισκέψεις στον Αγιο Ιερόθεο, όταν έρχονται με αποστολές στην Ελλάδα;

Οχι, κύριοι. «Μεγάλη Βρετάνια», Βαλαωρίτου, «Κινγκ Τζορτζ», άντε το πολύ μέχρι το «Χίλτον»! Μια απόσταση ενός το πολύ χιλιομέτρου. Μέσα σε αυτή την τόσο μικρή απόσταση γίνεται όλη η βρώμικη δουλιά! Από την αμερικάνικη πρεσβεία (ως αφετηρία) μέχρι την παλιά στοά του Απότσου! Σε αυτό το χιλιόμετρο τα γραφεία, οι γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ, τα ρεστοράν, τα στέκια. Ο,τι σοβαρό και αστείο, ό,τι αγχωτικό, ό,τι τραγικό μας συμβαίνει σαν άτομα και σαν χώρα εδώ, μέσα σε αυτό το χιλιόμετρο, συμβαίνει! Μέσα σε αυτή τη σφηκοφωλιά.

Αμερικάνικη πρεσβεία - Βαλαωρίτου! Το θλιβερό χιλιόμετρο της ανεργίας, της ανασφάλειας, των πυρκαγιών του άρθρου 24. Το άθλιο χιλιόμετρο της ακρίβειας, της πορνείας, της απελπισίας. Το χυδαίο χιλιόμετρο του πλούτου, της κομπίνας, της συναλλαγής και της συνδιαλλαγής! Και οι κάμερες; Τι καταγράφουν οι κάμερες; Τι σκατά καταγράφουν; Εναν κουκουλοφόρο, λέει, που τρέχει στην Καρνεάδου! Εναν φοιτητή που φτύνει το GB corner. Και έναν άλλον που μουντζώνει τους αστυφύλακες που του πετάνε δακρυγόνα!

Γι' αυτό σας λέω! Οι κάμερες στις γωνίες, αλλά και αυτές που τραβάνε από τους δορυφόρους, είναι άχρηστα εργαλεία! Μεροληπτικά και πρακτορικά! Τελείως αναξιόπιστα! Καταστρέψτε τα! Καμία μεγάλη κομπίνα! Κανένας χρυσοδάκτυλος! Ούτε μια ύποπτη συζήτηση. Μια «περίεργη» έστω συνάντηση. Αντίθετα, λεπτομέρειες για τον όγκο και το πάθος της διαδήλωσης. Σφυγμομέτρηση της οργής του λαού. Καταγραφή των διαθέσεών του!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ