Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Και γιαουρτάκι και πετρέλαιο, ο παππούς;

Ενας γέροντας, που συμμετείχε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα και η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε χτες στην κορυφή της πρώτης σελίδας του «Ριζοσπάστη», κρατούσε στα χέρια του μια πικέτα στην οποία έγραφε: «Κύριε Σημίτη, αν ανάψω σόμπα δε θα φάω, αν φάω δε θ' ανάψω σόμπα. Τι να κάνω;». Δίλημμα έχει ο γέροντας, αλλά ας μην περιμένει από τον κ. Σημίτη να του υποδείξει τι από τα δυο να προτιμήσει. Ο πρωθυπουργός, που φημίζεται για τη... γενναιοδωρία του ιδιαίτερα προς τους συνταξιούχους - κι ας μην ακούω πάλι εκείνα τα παλιά ψεύδη ότι αυτός έστειλε, πριν λίγα χρόνια, τα ΜΑΤ να δείρουν τους γέροντες και τις γριές, επειδή διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου - θα του τα παράσχει και τα δυο - και φαϊ και ζέστη - ας μην ανησυχεί.

Αλλά κι αν ακόμα ο Κ. Σημίτης, μέσα στις τόσες σκοτούρες του, τον ξεχάσει υπάρχει τρόπος να λύσει το πρόβλημά του εκ των ενόντων. Πώς; Θα μπορούσε, πχ, αν διαθέτει εγγονό με καλλιτεχνικές ανησυχίες, να του ζητήσει να ζωγραφίσει πάνω στη σόμπα ένα καρβέλι ψωμί. Μόνο να προσέξει μην κάνει το λάθος και βάλει το στόμα του πάνω στη σόμπα για να φάει το ζεστό ψωμί, γιατί τότε «πάει η γλώσσα του παππού». (Τι; Ο νους σας πήγε στο γνωστό «σόκιν» ανέκδοτο με πρωταγωνιστές τον παππού και τον εγγονό του που ζωγράφιζε τέλεια πάνω στη... σόμπα; Μα, εδώ μιλάμε για ψωμί...).

Και γιαουρτάκι και πετρέλαιο, ο παππούς;

Εγώ, βεβαίως, δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται ο γέροντας. Δεν του φτάνει, δηλαδή, το ένα από τα δυο και θέλει και τα δυο και γρήγορα; Και γιαουρτάκι και πετρέλαιο, ο παππούς; Σαν πολύ δεν καλομάθανε οι γέροντες στην εποχή μας; Και τι θράσος είναι αυτό να ρωτάει τον πρωθυπουργό «τι να κάνω»; (Τώρα, μάλιστα, που ο Κ. Σημίτης είναι πολύ πικραμένος για τα βάσανα που βρήκαν τους φίλους του εφοπλιστές με τα ναυάγια, αφού, εκτός των άλλων, υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούν μαζί του ο κ. Σφηνιάς, ο κ. Κληρονόμος, ο κ. Παναγόπουλος και οι άλλοι κύριοι του εφοπλισμού και να μην αφήνουν στελέχη της κυβέρνησης και του Κινήματος ν' ανεβαίνουν στα κότερά τους).

Ακου να ρωτάει «τι να κάνω», ο γέροντας; Να κόψει το λαιμό του. Ας μην τρώει αν θέλει ζέστα κι ας κρυώνει αν έχει φαΐ. Υστερα, τι νομίζει; Με τους συνταξιούχους θ' ασχολείται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση; Αυτοί στην Ελλάδα και πολλοί είναι - αφού πεθαμό δεν έχουν και ζούνε σα τον Μαθουσάλα - και ήσυχοι στη γωνιά τους δεν κάθονται, αλλά κατεβαίνουν στα πεζοδρόμια, ζητώντας συνεχώς από το κράτος. Αλλά να το ξέρουν. Αν γλίτωσαν από το Σπράο, δε θα τη γλιτώσουν από τον Νεκτάριο και τον Γιαννίτση.

Και τι είναι αυτά που ακούω να λένε κάποια γερολυμέντα; Οτι ο Κ. Σημίτης πλησιάζει να βγει στη σύνταξη και γι' αυτό θα πρέπει να καταλαβαίνει την αγωνία και τον αγώνα ενός συνταξιούχου. Πρώτον ο ίδιος το είπε, ορθά κοφτά, στη ΔΕΘ πως δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και «θα τον βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμα στην ενεργό πολιτική». Και δεύτερον ο πρωθυπουργός έκανε το κουμάντο του από τώρα, ώστε να μην πεινάει, ούτε να κρυώνει στα βαθιά γεράματά του.

Υστερα, εκ χαρακτήρος, δεν πάει στον Κ. Σημίτη το πεζοδρόμιο και οι φωνές. Αυτός όταν έρθει η ώρα να αποσυρθεί το πολύ - πολύ να ζητήσει κάποιο «ρεγάλο» από το διάδοχό του, για να συμπληρώσει τη σύνταξή του, προσφέροντάς του, ως αντάλλαγμα, τις χρήσιμες συμβουλές του για το πώς μια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίζει σκληρά κι αποτελεσματικά τους πεινασμένους συνταξιούχους...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ