Κυριακή 31 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ογιάντα Ουμάλα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο 49χρονος Ογιάντα Ουμάλα, πρώην στρατιωτικός, από την Πέμπτη έχει αναλάβει την προεδρία του Περού. Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί είναι μεγάλες, καθώς η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα, σηματοδοτεί μια στροφή όσον αφορά την πολιτική της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αφού θεωρείται δεδομένη η στενότερη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πολιτική, που δεν ήταν άλλη από την απόλυτη πρόσδεση της εξωτερικής πολιτικής του Περού στο άρμα των ΗΠΑ.

Ωστόσο πρόκειται για στροφή χωρίς μεγάλο βάθος ή ουσία, παρά τη ρητορική περί «επικράτησης της αριστεράς» και περί της «μεγάλης αλλαγής» όσον αφορά ζητήματα ανισότητας, καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τις ξένες πολυεθνικές, καταστολής των δικαιωμάτων εργαζομένων και κοινοτήτων και αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Πρώτα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ήδη υπάρχουν. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις «περί της προεδρίας όλων» αλλά οι πλέον απτές και αποκαλυπτικές είναι οι πρώτες του ενέργειες που αφορούν τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, σαφέστατο δείγμα της συμβιβαστικής πολιτικής. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του είναι τα ίδια που πρωταγωνίστησαν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις των προέδρων Αλεχάντρο Τολέδο και Αλαν Γκαρσία. Κυβερνήσεις που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση αλλά και με την ψήφο του περουβιανού λαού.


Χρ.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ