Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οπλα επικίνδυνης εμπλοκής

Η αγορά αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε προχτές ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Μίλερ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, είναι «για το εθνικό της συμφέρον». Η φράση αυτή τα λέει όλα. Η πλήρης ταύτιση του ελληνικού «εθνικού συμφέροντος» με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των Αμερικανών είναι μια κυνική διαπίστωση του Αμερικανού πρεσβευτή, που όμως σηματοδοτεί ταυτόχρονα, αλλά και υπαγορεύει εξελίξεις και επιλογές σε ευρύτερους τομείς. Το δόγμα βέβαια ότι «εθνικό» είναι ό,τι συμφέρει τις επιδιώξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και ευρύτερα τον ιμπεριαλισμό είναι τόσο παλιό, όσο η εξάρτηση και η υποτέλεια. Ωστόσο μπαίνει σε νέες βάσεις. Το δόγμα αυτό εκσυγχρονίζεται. Τα δεσμά στο σύστημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, το αλυσόδεμα της χώρας μας γίνεται πιο σφιχτό.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής όταν διαλαλεί την πραμάτεια του, τα προϊόντα δηλαδή της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, δεν είναι απλώς ένας πλασιέ εμπορευμάτων. Πρόκειται για πολιτική παρέμβαση με στρατηγική στόχευση στους τομείς των διεθνών σχέσεων και της οικονομίας. Μέσω αυτής ενισχύεται και εδραιώνεται η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων. Σήμερα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πολεμική βιομηχανία σαν μοχλό για να βάλουν φρένο στην καθοδική πορεία της οικονομίας τους, αλλά και σαν κανάλι διοχέτευσης της πολιτικής τους επιρροής σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα με την ενίσχυση των αμερικανικής προέλευσης εξοπλισμών, οι συνέπειες είναι ακόμα πιο καταλυτικές: Ενισχύεται η οικονομική εξάρτηση και διευρύνεται ο φαύλος κύκλος του τεράστιου οικονομικού χρέους προς τις ΗΠΑ για εξοπλισμούς, υποθηκεύοντας έτσι και τις επόμενες γενιές. Τα όπλα αυτά συνδέονται απόλυτα με τις νέες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, αποτελούν τμήμα ευρύτερων ΝΑΤΟικής κατεύθυνσης εξοπλισμών που επιμερίζονται μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια είναι τα όπλα της ελληνικής εμπλοκής στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου, ότι κατά την ίδια συνάντηση, ο Γ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή ότι η Ελλάδα είναι «συμμέτοχος με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του γενικού πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Τα όπλα αυτά δεν εξυπηρετούν την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, αντίθετα την υπονομεύουν αφού βάζουν το λύκο, που είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, να φυλάει τα πρόβατα.

Η αντίθεση λοιπόν στους αμερικανονατοϊκής προέλευσης και προσανατολισμού εξοπλισμούς δεν είναι κάτι το επιμέρους αλλά συνδέεται με το όλο πλέγμα της εξάρτησης και αποτελεί στάση ενίσχυσης της εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι αντιιμπεριαλιστική στάση που συνδέεται με την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη νέα τάξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ