Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει πως η οικονομική ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική θα μειωθεί στο 1,6% έως το τέλος τρέχοντος έτους (το χαμηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών) από 3% που ήταν πέρσι. Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη θεωρείται αντανάκλαση της επιδείνωσης της κατάστασης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ηπείρου, δηλαδή της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, δήλωσε χτες «σοβαρά ενοχλημένος» από τις βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και φοιτητών που διαδηλώνουν απαιτώντας κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, κάνοντας έκκληση για «ηρεμία» στο χώρο των ΑΕΙ της χώρας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ανεβαίνει η ένταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα των Σερβοβοσνίων, εάν θα παραμείνει η 9η Γενάρη εθνική γιορτή, με αφορμή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της κρατικής τους οντότητα το 1992. Χτες, ο εισαγγελέας του Σεράγεβο κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, σε απολογία, υπό την απειλή μάλιστα της σύλληψής του, εάν δεν υπακούσει. Ο Μίλοραντ Ντόντικ απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση να καταθέσει, αλλά δέχεται να το κάνει αυτό στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπάνια Λούκα, και όχι στο Σεράγεβο, υποστηρίζοντας πως τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του εάν μεταβεί εκεί.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εναν Κοσσοβάρο Αλβανό ανώτερο αστυνομικό αξιωματούχο, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, συνέλαβαν χτες στο σερβικό έδαφος οι σερβικές αρχές. Πρόκειται για τον Νεχάτ Θάτσι, επικεφαλής της αστυνομίας στο βόρειο τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πάνω από 75.000 παιδιά απειλούνται με λιμοκτονία εάν συνεχίσουν οι συνθήκες λιμού που προκαλεί η δράση τζιχαντιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», προειδοποίησε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Νιγηρία. Ο ίδιος έκανε έκκληση για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα, καθώς σε συγκεκριμένες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας το 20 έως 50% των παιδιών της περιοχής υποσιτίζονται.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε χτες το σουδανικό στρατό ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά αμάχων, εξαπολύοντας πάνω από 30 επιθέσεις με τέτοια όπλα σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν το τελευταίο οκτάμηνο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ