Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Μια οθόνη όλοι...

Αχ! αυτή η γλώσσα μας, σύντροφοι! Πόσο αποκαλυπτική και ακριβής είναι, συνάμα δε τόσο δυνατή, που ξεσκεπάζει ακόμα και στους αγράμματους τις αλήθειες που θέλουν να τους κρύψουν αυτοί που τους βαστάνε αγράμματους, για να διαφεντεύουν την κρίση τους, τη ζωή τους την ίδια.

Τηλε-όραση. Μακρινή, εκ του μακρόθεν, τήλε. Ετσι, στην πράξη, οι βουδιστές μοναχοί μπορεί να σφάζονται επικεφαλής εξαθλιωμένου λαού στους δρόμους της Μιανμάρ, αλλά είναι πολύ «τήλε»... Πιο κοντινή πολιτική εικόνα είναι αυτή της Αμερικάνας που έφτιαξε μη κυβερνητική οργάνωση για τα θύματα των δίδυμων πύργων, χωρίς να έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας, αλλά θύτης - θύμα της μιντιοκρατίας. Οχι, η Μ. Δαμανάκη δε θα συνωστιστεί στη βιρμανέζικη πρεσβεία για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα οργανώσει συνάθροιση με πορτοκαλί μπλουζάκια υπέρ της λειτουργίας εστίας βουδιστών παπάδων, με την ευγενική χορηγία κάποιας ασιατικής πολυεθνικής που βάζει τους ανθρώπους της πάνω από τα κέρδη.

Είμαστε μια οθόνη όλοι. Κυρίως αυτοί που τη βρίζουν και την περιγελούν, θεωρώντας την εικόνα του υπολογιστή τους ως δημοκρατικότερη αφού είναι ατομική.

Ηδη, στη νέα Βουλή που προέκυψε από την κάλπη της 16ης Σεπτέμβρη, η τηλεόραση έχει ήδη καταλάβει, όχι ως πρόσωπα, αυτό θα ήταν απλούστερο, αλλά ως διαλεκτική, τη σχέση πολιτικής και λόγου. Τα κανάλια έπονται. Ετσι, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη μετεκλογική τιμητική τους, ωσάν ενεργά διαλείμματα στην επιτυχημένη σειρά «θρίλερ ΠΑΣΟΚ». Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα και περνάει τις αντιλαϊκές φρικαλεότητες στο κοινό, κυρίως το τηλεοπτικό, ως προγραμματικές δηλώσεις, χρησιμοποιώντας μόνον αγγλική σύνταξη στα ελληνικά. Εξηγούμαι: «Χτίζουμε, αλλάζουμε, μεταρρυθμίζουμε, ανακαινίζουμε κλπ.» επιμένει. Χρησιμοποιεί τον ελληνικό ενεστώτα για μελλοντικές ενέργειες ως αγγλικό ενεστώτα διαρκείας ανύπαρκτο στη γλώσσα μας. Ετσι, αποφεύγει τα «θα» και διαφημίζει την πραμάτεια του, αλλοιώνοντας την πραγματικότητα των αναγκών.

Το ΚΚΕ ως άλλο κόμμα, με 22 βουλευτές, δεν παίζει στο έργο «μια οθόνη, μια πολιτική όλοι...». Τιμωρία στη μετεκλογική παραθυρολογία, ώστε να μην ακουστεί και τίποτα βαρύ κι ασήκωτο. Οπως είπε και η τηλεπαρουσιάστρια του πρωινού της ΝΕΤ, το Σάββατο (χτες), «όχι ότι έλειπε στο ΛΑ.Ο.Σ. η τηλεόραση, αλλά τώρα έχει μια θέση με το ...σπαθί του, εξασφαλίσει».

Οι ανανεωμένοι θέλουν θέση πρώτο πλάνο, για να μην πάει χαμένη η ενδυματολογική επανάσταση. Ο Καραμανλής υπόσχεται περισσότερη ψηφιακή Ελλάδα και πιο πολλή τηλεόραση. Είπε, μάλιστα, και το στομφώδες ότι η ...τεχνολογική εξέλιξη θα φέρει - από μόνη της στα ίδια ταξικά χέρια - την ...ποιότητα στην εικόνα. Το περιεχόμενο της βουλευτικής «θέσης», όχι του καθίσματος, αλλά και της μιντιακής εικόνας, πρέπει, προσέξτε, πρέπει, να εξαφανιστεί.

Δεν είναι παντοδύναμη η οθόνη πολιτικώς ως εργαλείο. Είναι, όμως, παντοδύναμη ως ψευδαίσθηση ισχύος. Πείθει ως παυσίπονο περιορισμένης δράσης, αλλά δε θεραπεύει αρρώστιες - προβλήματα των τηλεθεατών. Απ' την πεντακομματική Βουλή ως το ...πεντακομματικό ΠΑΣΟΚ είναι μια απόσταση, ένα «τήλε» πολιτικής και εικόνας ίσαμε δυόμισι κανάλια και κάτι...

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην εναρκτήρια συναυλία την άλλη Κυριακή, μια άλλη εικόνα της νεολαίας θα χτιστεί. Εκεί οι ...όρκοι θα ξαναδοθούν με ροκιές και λάβαρα του μέλλοντός μας. Δε θα διαχυθεί αυτή η εικόνα στα μίντια των καιρών. Γιατί είναι άλλη αυτή η αγάπη τού είναι κι όχι φαίνεσθαι κανείς ερυθρός και κραταιός σαν το αψύ κρασί μια άλλης μεταλαβιάς. Ζήστε. Μη δείτε απλώς. Το τήλε κολλάει παντού εκτός από την επανάσταση.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ