Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν χτες όταν εξερράγη αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη δυτική επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ. Μεταξύ των θυμάτων ήταν τέσσερις στρατιώτες και τρεις άμαχοι.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Συμφωνία για τη συγκρότηση «κεντροαριστερής» συμμαχίας και πεντακομματικής κυβέρνησης στη Σλοβενία υπέγραψαν χτες εκπρόσωποι πέντε «κεντρώων» κομμάτων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση του 40χρονου πρωθυπουργού, πρώην κωμικού ηθοποιού, Μάριαν Σάρετς. Το κόμμα του Σάρετς είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές του περασμένου Ιούνη, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί σε μείζονα ρυθμιστικό παράγοντα μετά την αποτυχία του αρχηγού της συντηρητικής παράταξης, Γιάνεζ Γιάνσα (που είχε έρθει πρώτος στις εκλογές), να κάνει μετεκλογικά παζάρια και να σχηματίσει «κεντροδεξιά» κυβέρνηση.

ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί ένοπλοι Χούτι εκτόξευσαν χτες βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της μεθοριακής περιοχής Ναζράν στη Σαουδική Αραβία, τύπου «Badr-1». Νωρίτερα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η αντιπυραυλική αεράμυνα αναχαίτισε έναν πύραυλο που κατευθυνόταν προς την παραπάνω πόλη.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενας άνδρας που φέρεται να ήταν ηγετικό στέλεχος του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκε την Τρίτη σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Λιβύη, περίπου 170 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Η επιχείρηση έγινε υποτίθεται «σε συντονισμό με τη δοτή λιβυκή κυβέρνηση ενότητας», που εδρεύει στην Τρίπολη.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο (υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι ο πραγματικός αριθμός θυμάτων του περσινού τυφώνα Μαρία, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του νησιού, πλησιάζει τους 3.000 νεκρούς, αντί των 64 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την έναρξη εργασιών για την τοποθέτηση ενός «εναλλακτικού δορυφορικού συστήματος» τηλεπικοινωνιών και γεωγραφικού εντοπισμού θέσης από το Διάστημα (προβλεπόμενου κόστους 92 εκατ. στερλινών) αποφάσισε χτες η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει «σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια» αν η ΕΕ αποφασίσει να της απαγορεύσει, λόγω Brexit, την πρόσβαση στο ευρωπαϊκό σύστημα «Galileo».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ