Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1832 Η διάσκεψη του Λονδίνου ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού Κόλπου, υλοποιώντας το όνειρο του Καποδίστρια, ο οποίος όμως είναι νεκρός.

1918 Δολοφονική απόπειρα κατά του Λένιν. Ο ηγέτης της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης πυροβολείται και τραυματίζεται λίγο μετά την ομιλία του στους εργάτες του εργοστασίου «Μίτσελσον» στη Μόσχα. Δράστες ήταν η Φάνια Κάπλαν και η αδελφή της Ντόρα, υποτιθέμενα μέλη του «Κοινωνικού Επαναστατικού Κόμματος».

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Στις 30 Αυγούστου αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων αντιφασιστών από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, ενώ πολλοί περισσότεροι ρίχτηκαν στις φυλακές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάμεσα στους εξόριστους ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος και βουλευτής Ιωάννης Σοφιανόπουλος, ο μετέπειτα αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος Κώστας Γαβριηλίδης, ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής κ.ά. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1944 Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ