Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Γύρνα τους την πλάτη, οργάνωσε την πάλη σου

Πέρσι, πριν ακόμα κλείσει χρόνο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολλοί απ' όσους της είχαν στρώσει το χαλί για να περάσει, ανακάλυψαν πως άλλα υποσχέθηκε κι άλλη πολιτική εφάρμοζε. Κι όμως στο προεκλογικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ είχε περιγράψει με ακρίβεια το τσάκισμα των εργατών.

Φέτος, που ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση της θητείας της, οι ίδιοι που παρουσίασαν σαν ιστορική ανάγκη το Μνημόνιο ανακαλύπτουν πως η κυβέρνηση άλλα υποσχέθηκε με το Μνημόνιο κι άλλα συμβαίνουν.

Δήθεν διαμαρτυρόμενοι για τους στόχους που δεν πιάνονται, προετοιμάζουν το κλίμα για ακόμα σκληρότερα μέτρα. Απ' αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση. Μονοκομματική ή συνεργασίας. Για να κρατηθεί η αστική τάξη στην εξουσία. Η προσπάθεια της ΝΔ να κρατηθεί μακριά από την κριτική στην κυβέρνηση που την περιλαμβάνει ως συνένοχό της, δεν μπορεί να σβήσει το γεγονός ότι η ΝΔ έχει αποδειχτεί ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ.

Το κάλπικο της κριτικής που γίνεται στην κυβέρνηση τόσο από τη ΝΔ όσο και από τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτική της, αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι η κριτική εστιάζεται στο γιατί δεν προχωράνε οι αποκρατικοποιήσεις και η κατάργηση δημοσίων οργανισμών.

***

Ολα τα σενάρια για την διακυβέρνηση είναι ανοιχτά για την αστική τάξη. Αρκεί να υπηρετούν το κύριο: Να συντείνουν στο γονάτισμα της εργατικής τάξης. `Η, όπως με τη γνωστή αμερικανιά της διατείνεται η «Καθημερινή»: να συμβάλουν στην «αποκομμουνιστικοποίηση» της χώρας!

Το περιεχόμενο της πολιτικής, που ζητούν απαρέγκλιτα να εφαρμόζεται, είναι συγκεκριμένο, το περιγράφει το ρεπορτάζ στην «Ημερησία» για τις συλλογικές συμβάσεις: κι άλλα μέτρα για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, κι όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό, μέτρα για να μην μπορούν να εφαρμοστούν.

Αυτό είναι το «καινούριο» που διακηρύσσουν ότι θα βγει μέσα από την κρίση. Μια απογειωμένη βαρβαρότητα.

***

Ο κοινός παρονομαστής των άρθρων στον αστικό Τύπο που προβάλλουν σα μονόδρομο την αντεργατική επίθεση είναι ότι θέλουν να περάσουν την αντίληψη ότι οι κρατικές δαπάνες είναι παροχή.

Η υγεία όμως είναι δικαίωμα για να μπορεί να δουλέψει και την επόμενη μέρα ο εργάτης.

Η παιδεία είναι δικαίωμα από τα βασικά του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ολα - εκτός από δικαιώματα - είναι και προπληρωμένα από την εργατική τάξη. Δεν είναι παροχές.

Ο αστικός Τύπος έχει αναλάβει εργολαβικά να ενοχοποιήσει το λαό ότι «τρώει από τα έτοιμα». Η αλήθεια είναι ότι ο λαός δεν παίρνει ούτε καν ανταποδοτικά όσα παρακρατούνται από τη δουλειά του.

Η επιθετικότητα των καπιταλιστών δεν θα αντιμετωπιστεί χωρίς μιαν απέναντι επιθετικότητα: Ολος ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν.

Κι αυτοί που παράγουν όλον τον πλούτο, βγάζοντας από τη μέση τους καπιταλιστές, κι έχοντας επιβάλει τη δική τους εξουσία, ξέρουν πώς να κάνουν την παιδεία να είναι εφαρμοσμένο δικαίωμα, την υγεία αυτονόητη.

Με την ενοχοποίηση των εργατών ότι «τρώνε από τα έτοιμα», οι καπιταλιστές προσπαθούν να κρύψουν ότι μόνο η τάξη τους αποτελείται από κηφήνες.

Χτίζουν γύρω από το κάστρο τους τάφρους, επιχειρούν να στρατολογούν από την ίδια την εργατική τάξη μισθοφόρους, την εργατική αριστοκρατία και τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τον βασιλιά πάνω στα τείχη γυμνό και σάπιο.

Η εργατική τάξη πρέπει να γυρνά καθημερινά την πλάτη στην αστική προπαγάνδα.

Να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ (προβλήθηκε μόνο από τον «Ριζοσπάστη»):

-- Οργανώστε τον αγώνα σας, πρώτα απ' όλα στο χώρο δουλειάς, εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση και η σημερινή πολιτική. Για προστασία από τις απολύσεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που πάνε για κατάργηση, με τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ. Δυναμώστε τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ που προειδοποίησαν για όσα γίνονται σήμερα και βρίσκονται στο πλευρό σου.

-- Οργανώστε τη δράση σας στη γειτονιά σας, χέρι - χέρι εργαζόμενοι και άνεργοι. Να μην πτωχεύσει άλλο η λαϊκή οικογένεια. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά με επιτροπές αγώνα να υπερασπιστούμε καθένα που κινδυνεύει από την εξαθλίωση.

-- Απομονώστε - καταδικάστε τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του καπιταλιστικού συστήματος και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις τους.

-- Στηριχθείτε και στηρίξτε το ΠΑΜΕ και τη συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες. Να δυναμώσει η αντίσταση. Χωρίς συμμαχία, σκληρό αγώνα και σχέδιο για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει ζωή με δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτή τη στιγμή είμαστε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ