Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Το Ισραήλ ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή ακόμα 300 κατοικιών σε έναν εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Οχθη. Ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ακόμα πως δόθηκε έγκριση και για την οικοδόμηση 413 κατοικιών στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Την ίδια στιγμή, έποικοι διαμαρτυρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στον εποικισμό Μπέιτ Ελ, επίσης στη Δυτική Οχθη, για την κατεδάφιση δύο ημιτελών πολυκατοικιών που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είχαν οικοδομηθεί παράνομα σε παλαιστινιακά εδάφη.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η «Σέβρον», που θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1.500 εργαζόμενους στο πλαίσιο περικοπών για να «ισοφαρίσει» τις συνέπειες των μειωμένων τιμών πετρελαίου. Οι απολύσεις αφορούν περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού που έχει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο και αφορούν εργαζόμενους στην περιοχή του Τέξας.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε αναστολή των αγορών συναλλάγματος προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε χτες, λόγω αύξησης των διακυμάνσεων στην ισοτιμία του ρουβλιού. Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή αναστέλλει την αναπλήρωση των διεθνών διαθεσίμων της, κυρίως του αποθέματος δολαρίων. Δεν διευκρινίζεται πόσο θα διαρκέσει αυτή η απόφαση - είναι χαρακτηριστικό ότι πριν αγόραζε έως 200 εκατ. δολάρια τη μέρα - αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν αυτό σχετίζεται και με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, που από τον περασμένο Μάρτη πιέζουν και την ισοτιμία του ρουβλιού.

ΛΑ ΠΑΛΜΑ.-- Τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας χτες σημειώθηκε σεισμός 5,9 βαθμών Ρίχτερ στα σύνορα Παναμά - Κολομβίας με μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και επίκεντρο 84 χιλιόμετρα από την πόλη Λα Πάλμα του Παναμά. Από τις πρώτες πληροφορίες αναφέρθηκαν ζημιές μικρότερες ή μεγαλύτερες σε 200 κατοικίες αλλά όχι ανθρώπινες απώλειες. Η δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα του Παναμά, 258 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το επίκεντρο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τον Ζαν Μαρί Λεπέν δικαίωσε το δικαστήριο των Βερσαλιών στο οποίο προσέφυγε ο ιδρυτής του «Εθνικού Μετώπου» ενάντια στην απόφαση της σημερινής ηγεσίας του κόμματος (και της κόρης του, προέδρου του Μετώπου, Μαρίν) να τον αποπέμψει από τη θέση του επίτιμου προέδρου μέσα από εσωκομματικές εκλογές με «ταχυδρομική» ψήφο. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αυτού του είδους η ψηφοφορία αντιβαίνει στους κομματικούς κανόνες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκπρόσωπος της αφγανικής Προεδρίας δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση ερευνά πληροφορίες που θέλουν τον αρχηγό των Αφγανών Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, νεκρό. Αντίστοιχα σενάρια κυκλοφόρησαν και πριν από μερικές μέρες, πριν εμφανιστεί μήνυμα που αποδόθηκε στον μουλά Ομάρ, με το οποίο χαιρετίζονταν οι επαφές μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και Ταλιμπάν, τις οποίες πολλοί ερμήνευσαν ως ένδειξη επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι ο αρχηγός της απαγορευμένης οργάνωσης «Λάσκαρ-ι-Τζάνγκβι», Μάλικ Ισάκ, σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποδράσει κατά τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως σιιτών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο επικεφαλής της υπηρεσίας «ανθρωπιστικής βοήθειας» του ΟΗΕ, Στίβεν Ο' Μπράιεν, είπε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, δεν έτυχε σεβασμού από κανένα μέλος των αντιμαχόμενων πλευρών», ενώ συμπλήρωσε πως «οι αντιμαχόμενες πλευρές εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες που έχουν υπό τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και τους νόμους που αφορούν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα. Εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες θανάτων και τραυματισμών αμάχων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ