Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ΕΕ εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους εξασφάλισης των στρατηγικών και οικονομικών της συμφερόντων στο Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντώντας τους υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης. Ωστόσο, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τζαπούτοβιτς επεσήμανε με κάθε αφορμή ότι η χώρα του αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε ενέργειες της ΕΕ που θα εξασθενίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις».

ΣΑΝΑΑ.-- Μισθοφόροι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στρατεύματα του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι της Υεμένης έχουν αναπτύξει τα τελευταία 24ωρα δυνάμεις σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, το οποίο ελέγχουν σιίτες αντικαθεστωτικοί ένοπλοι Χούτι, σε μία προσπάθεια να το ανακαταλάβουν. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν ανησυχίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πλήξει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΒΕΡΝΗ.-- Την περικοπή περίπου 350 θέσεων εργασίας σε Δανία και Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε χτες ο δανέζικος επιχειρηματικός γαλακτοκομικός όμιλος «Arla», στο πλαίσιο του τριετούς «προγράμματος αναδιάρθρωσης» για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Επίσης ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων «Nestle» ανακοίνωσε την κατάργηση 500 θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής στην Ελβετία.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Ernst & Young» για να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενδημικής φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων. Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε ότι οι αλβανικές αρχές έχουν πενταπλασιάσει το ύψος του κατασχεθέντος πλούτου που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες, από την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές το 2013.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ